Stefan Melander, här efter segern i Elitloppet med Nuncio, satsar hårt på vintermeetinget i Paris med Prix d’Amerique som höjdpunkt. Arkivbild.
Stefan Melander, här efter segern i Elitloppet med Nuncio, satsar hårt på vintermeetinget i Paris med Prix d’Amerique som höjdpunkt. Arkivbild.

I onsdags inleddes travsäsongen på allvar i Paris. Mellan den 2 november och 4 mars körs 733 lopp på Vincennes och drygt 400 miljoner kronor ska delas ut i prispengar. Det största loppet är Prix d’Amerique som avgörs 29 januari med 4,7 miljoner till vinnaren.– Vintermeetinget är fantastiskt, säger Stefan Melander.

Många av de bästa svenska hästarna kommer att tävla på den svarta kolstybben i vinter. Nuncio, Volstead, Propulsion, Call Me Keeper, Delicious US och Oasis Bi är elithästar som siktar på de stora pengarna. Dessutom har bland andra Robert Bergh, Björn Goop och Jörgen Westholm svenska och franska hästar i lägre kategorier.

Svensk travsport (ST) delar ut cirka 735 miljoner kronor per år i prispengar. Under några månader i Paris tävlar man om drygt hälften.

Förra vintern tjänade svenska hästar cirka 15 miljoner kronor på Vincennes.

– Det är enorma pengar att tävla om. Jag startade tio hästar på Solvalla i går, vann två lopp och körde in 150 000 kronor. Samtidigt vann Jörgen Westholm ett lopp på Vincennes och körde in lika mycket. Men man måste ha en bra häst också. Många franska tränare vilar sina hästar helt på sommaren och siktar enbart på vintermeetinget, säger Stefan Melander som tillbringat flera vintrar i Paris och haft stora framgångar.

Vädret avgör

Melander kommer att tävla med både Nuncio och Volstead i vinter – om bara vädret tillåter.

– Så här är det, jag måste få träna Nuncio i en månad till innan jag åker till Frankrike. Om det blir skitväder och kallt och det inte går att träna ordentligt under hela november så blir det ingen resa för Nuncio. Volstead däremot kommer att åka ner och jag tror väldigt mycket på honom.

I Prix d’Amerique har hästar (hingstar/ston) med högst prissummor fått delta. Under de senaste åren har man ändrat reglerna en aning och inrättat poängsystem i de så kallade B-loppen (alla tävlingar har namn på B): Prix Prix de Bretagne (20/11), Prix du Bourbonnais (11/12), Prix de Bourgonge (1/1) och Prix de Belgique (15/1).

Nya regler

Nu har man gjort om reglerna ytterligare vilket innebär att de tre främsta från varje B-lopp får en plats i "PDA". Dessutom får vinnaren i fyraåringsloppet Criterium Continental och i femåringsloppet Prix Tenor De Baune en friplats. Det innebär att endast fyra platser är bokade för de med högst prissumma.

– Nuncio är klar tack vare sin höga prissumma på 27,5 miljoner kronor. Men Volstead måste försöka kvala in och jag siktar i första hand på Prix Tenor de Baune den 25 december. Jag tycker det här är ett bättre system för travsporten. Nu måste alla köra för fullt och det blir bättre race, säger Melander.

Daniel Redén har en stark trio i Call Me Keeper, Propulsion och Wild Honey. Delicious har haft magproblem men är tillbaka i träning och man siktar fortfarande på Frankrike.

Alla utom Delicious är anmälda till Prix de Bretagne om drygt två veckor.

Mantorpshästen Oasis Bi var trea i Prix d’Amerique och Stefan Petterson siktar på start även nästa år.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset