En översvämmad gata på onsdagen i Xiamen, Fujian, Kina.
En översvämmad gata på onsdagen i Xiamen, Fujian, Kina.

Tyfonen Meranti har dragit in över Kina och orsakat strömavbrott och översvämningar i storstaden Xiamen.Tåg och flyg har ställts in och tusentals människor har tvingats lämna sina hem, mitt under inledningen av den kinesiska månfestivalen.

Även om Meranti har tappat styrka sedan i går, då ovädret drabbade södra Taiwan, ställer tyfonen till stora problem även i Kina. Bilder i kinesisk tv visar översvämmade gator, nedfallna träd och kvaddade bilar i Xiamen, en stad av Stockholms storlek i den sydöstra delen av landet, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Den statliga nyhetsbyrån Nya Kina rapporterar att Meranti – som är den starkaste tyfonen som drabbat den sydliga provinsen Fujian sedan åtminstone 1949 – orsakat såväl strömavbrott som störningar i drickvattenssystemet i Xiamen.

Enligt BBC har dussintals flyg- och tågavgångar ställts in i södra Kina och tiotusentals personer har fått lämna sina hem när olika områden har evakuerats. Detta samtidigt som kineserna inlett firandet av månfestivalen, en traditionell högtid som varar i tre dagar.

I Taiwan uppger myndigheterna att 38 personer skadades, och en miste livet, när Meranti slog till. Än finns inga uppgifter om skadade människor i Kina, enligt Reuters.

Sedan i går har tyfonen nedgraderats från kategori 5, den högsta nivån på den så kallade Saffir-Simpsonskalan, till kategori 2.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset