Plusgraderna har slagit hårt mot skohandeln och nu väntas stora reor på kängor. Men inom sport- och fritidsbranschen har man is i magen och hoppas på ett snöigt sportlov.

Skoförsäljningen föll med 8,7 procent i december jämfört med motsvarande månad 2012, enligt Svensk handels Stilindex. Lagren är därför mer fyllda än vad branschen skulle vilja, och nu är det fyndläge lagom till att vintervädret drar in.

– Eftersom snön hittills lyst med sin frånvaro har skohandeln tvingats sänka priserna. Det finns bra möjligheter att göra skoklipp nu, säger Mikael Sandström, branschordförande för Svensk handel Stil.

Enligt honom är skohandeln starkt behovsstyrd, och på grund av barmark har många väntat med att köpa vinterkängor.

– December 2012 fick vi ett rejält snöväder, vilket gjorde att skoförsäljningen hamnade högt då. Så har det inte alls varit den här vintern, säger han.

På Nilson Shoes startade en stor skorea i går.

– Självklart har vi märkt att det är tuffare i branschen nu. Men jag tycker ändå att vi har sålt bra av ofodrade kängor, säger Ulrika Overgaard, butikschef på Nilson Shoes på Mobilia i Malmö.

Enligt SMHI väntas snöfall över en stor del av landet i dag, men trots att temperaturerna sedan kommer att stiga igen kan man inte räkna med någon större utförsäljning av skidor och pulkor.

– Vädret påverkar ibland handeln mer än konjunkturen och när det är en grön och mild vinter kan skidförsäljningen stå ganska stilla. Samtidigt finns en hel del is i magen i branschen och sportlovet är ju inte förrän i februari, säger Magnus Kroon, utvecklingschef på Svensk handel.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset