Den omfattande branden på en avfallsanläggning utanför Vaggeryd är under kontroll.Men ett femtiotal brandmän bekämpar fortfarande elden som täcker ett område stort som fyra, fem fotbollsplaner.

Det brinner fortfarande kraftigt på avfallsanläggningen och en stor svart rökpelare stiger mot skyn, men räddningstjänsten kunde på torsdagskvällen konstatera att elden var säkrad.

– Det som har hänt nu är att vi har säkrat upp alla begränsningslinjerna. Nu jobbar på att hantera det som är ursprungsbranden, säger David Högberg, ställföreträdande räddningschef vid Vaggeryds kommun, vid 20.30-tiden.

Röken som vållade stora problem under dagen och for in över samhället är fortfarande ett problem. Därför avvaktar räddningstjänsten med hur de ska hantera branden.

– Som det är nu åker röken över samhället och blandas upp i luften. Vi avvaktar eftersom vi inte vill riskera att kallrök landar inne i samhället i stället.

Därmed uppmanas fortfarande boende i Vaggeryds samhälle att gå inomhus, stänga dörrar och fönster samt ventilation om de känner sig påverkade av röken.

Den cirka femtio personer stora styrkan ska fortsätta bekämpa elden under natten och morgondagen. Det kommer att dröja flera dagar innan den är helt släckt.

Branden på anläggningen startade vid 15-tiden på torsdagseftermiddagen och utvecklades sig snabbt med en kraftig rökutveckling som följd.

Röken bedöms ha varit giftig och allt ifrån flis och spån till plast kan ha brunnit på platsen.

Det är fortfarande oklart vad som har orsakat branden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset