Storbritanniens utrikesdepartement uppdaterade på tisdagen sin terrorvarning för Sverige.
Storbritanniens utrikesdepartement uppdaterade på tisdagen sin terrorvarning för Sverige.

Storbritannien varnar för terrorism i Sverige. På tisdagen höjde det brittiska utrikesdepartementet sin varning och skriver på sin hemsida att det ”återspeglar ett ökat hot”.

Storbritanniens utrikesdepartement uppdaterade på tisdagen sin terrorvarning för Sverige. På sin hemsida förklarar de att den utökade varningen ”återspeglar ett ökat hot”.

”Det är väldigt troligt att terrorister försöker utföra attacker i Sverige. Attackerna kan vara urskillningslösa, inklusive på platser som besöks av utlänningar. Det finns ett ökat hot om terrorattacker globalt mot brittiska intressen och brittiska medborgare från grupper eller individer som motiveras av konflikten i Irak och Syrien. Du bör vara vaksam”, skriver brittiska utrikesdepartementet på hemsidan.

LÄS MER: Säpo håller kvar förhöjd terrorhotnivå

Högst varning av de nordiska länderna

Av de nordiska länderna är det bara Sverige som fått en uppdaterad terrorvarning av Storbritannien.

Sverige är också det land i Norden som har högst varning, där försök till terrordåd anses vara ”väldigt troligt”.

I Norge och Danmark anses terrordåd vara ”troliga” och de varningarna ligger kvar sedan tidigare. Storbritannien har lägre varningar för Finland och Island, där de skriver att attacker inte kan uteslutas.

LÄS MER: Fler asylsökande rapporteras till Säpo

Säpo: Hotnivån oförändrad

Enligt Säkerhetspolisen är hotnivån i Sverige oförändrad och ligger kvar på en förhöjd nivå – en trea på en femgradig skala.

Nationellt centrum för terrorhotbedömning, NCT, som består av Säkerhetspolisen, Försvarets radioanstalt och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, gör bedömningar av terrorhot. I en rapport för 2018 står det:

”Inom ramen för denna hotnivå ryms att terrorattentat kan ske under 2018. Det främsta terrorhotet mot Sverige kommer under bedömningsperioden sannolikt från islamistiskt motiverad terrorism. Det finns individer både i Sverige och utomlands som betraktar terrorattentat mot mål i Sverige som legitima. Ett fåtal av dessa har såväl avsikt som förmåga att genomföra attentat. Ett eventuellt terrorattentat kan planeras eller genomföras på uppdrag av aktörer såväl i Sverige som utomlands, men kan även utföras på eget initiativ”.

LÄS MER: Signalspaning viktig för att upptäcka terrorhot

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset