Storbritannien kan komma att ta efter Sverige och införa ett pantsystem.
Storbritannien kan komma att ta efter Sverige och införa ett pantsystem.

Tre miljoner ton – så mycket plast producerar Coca-Cola varje år. Nu vill Storbritannien hitta lösningar på problemet med plasten, genom att införa det svenska pantsystemet.

I en stor rapport från Ellen MacArthur Foundation och FN:s miljöprogram uppger 31 storföretag hur mycket plast de årligen producerar. Däribland finns Coca-Cola, som enligt Forbes använder tre miljoner ton plast varje år i sin produktion. Bland storföretagen märks även aktörer som Colgate, Nestlé och Mars.

Enligt The Guardian handlar det för Coca-Cola i huvudsak om deras 108 miljarder flaskor som de årligen producerar, vilket är mer än en femtedel av världens totala produktion av pet-flaskor.

I Storbritannien söker man nu lösningar på problemet med plaståtervinning – genom att blicka mot Sverige.

LÄS MER: Larmet: Fler och fler plastförpackningar trots åtgärder

Vill införa svenskt pantsystem

Det svenska systemet för plastflaskor, med en höjd kostnad vid inköp som kunden sedan får tillbaka genom pant, har funnits i ungefär 25 år. Det har lett till att drygt 84 procent av alla pet-flaskor årligen återvinns. I Storbritannien utreder man nu möjligheterna att införa ett liknande system, och flera stora kedjor har på prov introducerat pant.

Enligt The Guardian återvinns endast 43 procent av alla pet-flaskor i Storbritannien, en siffra som märkbart har förbättrats i de affärer där det nya systemet på prov har introducerats. Landets miljöminister, Michael Gove, har tidigare uttalat sig positivt om att införa ett pantsystem, likt de som redan finns på plats i 38 länder, däribland Sverige.

LÄS MER: 5 andra saker som vi också borde kunna panta

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset