Britterna röstade för att lämna EU. Nu behöver Storbritannien aktivera artikel 50 i Lissbonfördraget för att starta processen för att lämna.

Det första Storbritannien måste göra är att aktivera artikel 50 i Lissabonfördraget, vilket innebär att en medlemsstat anmäler sin avsikt att utträda ur EU till Europeiska rådet. Genom att göra det startas processen mot att Storbritannien lämnar EU.

Den 28-29 juni ska Europeiska rådet ha ett möte i Bryssel. På mötet förväntas Storbritanniens premiärminister David Cameron att informera rådet om deras intentioner att lämna och aktivera artikel 50 rapporterar Daily mail.

När Europeiska rådet är informerat startar en två års period där Storbritannien och resterande medlemsländer ska komma överens om områden som handel, rättvisa och visum. Villkoren för att lämna EU förhandlas fram mellan Storbritannien och de andra medlemsländerna. Det kommer att skapas två stora förhandlingsteam, ett för EU och ett för Storbritannien.

Enligt Daily mail kan Storbritannien lämna medlemskapet tidigare om man enkelt kommer överens. Men om man inte kommer överens efter två år så kommer Storbritannien stå utan några särskilda bestämmelser vilket kan innebära högre handelstullar.

När artikel 50 väl är aktiverat så kan Storbritannien bara bli medlemmar igen om alla medlemsländer enhälligt är överens om att de ska få komma tillbaka. Enligt The Telegraph kommer ta minst två år innan Storbritannien kommer att lämna EU. Under den tiden kommer Storbritannien att fortsätta följa EU-fördrag och lagar. De kommer dock inte att få vara med och ta några beslut.

De offentliga förvaltningarna har enligt Daily mail i tysthet förberett sig inför möjligheten att lämna EU. De skriver också att eftersom David Cameron varit en förespråkare för att stanna i EU så är otänkbart att han skulle verka som huvudförhandlare. De tror istället att brexit-supportern och ministern Michael Gove kan komma att bli den som överser arbetet.

David Cameron meddelande tidigare att han kommer att avgå i oktober. Enligt Daily mail är Boris Johnson som var för brexit en stark kandidat för att ta efter. De skriver också att möjligheten är stor att Storbritannien redan i oktober kommer kunna säga att de börjat frigöra sig från Bryssel. 
 

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Politik