Jeremy Corbyns Labour eller Theresa Mays Tories väntas vinna parlamentsvalet.
Jeremy Corbyns Labour eller Theresa Mays Tories väntas vinna parlamentsvalet.

Storbritannien går på torsdagen till parlamentsval. Valsystemet är inte alls likt det svenska och har kritiserats – så här fungerar det.

Theresa May utlyste i april nyval, med förhoppningen att vinna ett starkt mandat inför Storbritanniens brexit-process.

På torsdagen avgörs det om hon och partiet Tories får fortsätta styra landet, eller om det blir Jeremy Corbyns Labour.

Så här fungerar valsystemet

Majoritetsval i enmansvalkretsar – så kallas det.

Storbritannien är uppdelat 650 valkretsar som alla ska utse en parlamentsledamot var. Det innebär att det inte spelar någon roll hur många röster tvåan får, det är bara segraren som räknas och får en plats i underhuset.

LÄS MER: Storbritannien har dragit i gång Brexit – det här händer nu

Principen kallas ”the winner takes it all”, vilket kan resultera i att tvåan bara var en röst bakom vinnaren, men ändå blir betydelselös.

I Sverige är det i princip tvärtom, där det är en mer proportionerlig fördelning av riksdagsplatserna (vilket är motsvarigheten till Storbritanniens parlament) beroende på hur många röster ett parti får. Den brittiska modellen går i stället ut på att få en så stabil regeringsmajoritet som möjligt.

Valsystemet har fått kritik genom åren, eftersom mindre partier aldrig kan representeras i parlamentet förhållande till sitt totala röstantal. Teoretisk sett kan ett parti ha ett väljarstöd på 20 procent, men ändå inte ha något inflytande i parlamentet, eftersom de inte blivit störst i någon valkrets.

Inför torsdagens val står det, sett till opinionsmätningarna, klart att det antingen blir konservativa Tories eller arbetarpartiet Labour som vinner flest valkretsar, och därmed har flest ledamöter i parlamentet och bildar regering.

LÄS MER: Storbritannien utlyser nyval – det här behöver du veta

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset