På söndag åker Readly Express ut till travderbyt på Jägersro som en av de största favoriterna i modern tid.Men tränaren Timo Nurmos tar det hela med ro.– Jag har hellre en häst som är storfavorit än en som står i ett högt odds. Då vet jag ju att min häst är bra och jag känner ingen press, säger Nurmos.

Readly Express har gjort 14 starter, vunnit elva av dem och varit tvåa i resten. Han vann största treåringsloppet i fjol, Kriteriet, på löpningsrekordet 1.12,6 efter en blytung löpning.

I år har fyraåringen krossat allt motstånd. Han har travat världsrekord över lång distans, 1.12,1. Och han lekte hem derbyuttagningen för tio dagar sedan.

Alltid med Jorma Kontio i sulkyn. Nordens segerrikaste travkusk med över 10 000 segrar.

– Det känns bra inför derbyt på söndag. Jag körde med Readly Express i dag (torsdag) och han var mycket fin. Jag har nog bästa hästen men allt måste klaffa i loppet, han får inte råka ut för någon enda liten störning, då kan det vara över, så jämt är det när Sveriges bästa fyraåringar är med i samma lopp, säger Nurmos.

Kompisar från förr

De gamla kompisarna Jorma och Timo från norra Finland har haft enorma framgångar sedan de flyttade till Sverige.

Nurmos har tränat svenska derbyvinnarna Beau Mec och Sahara Dynamite. I Finland har Nurmos & Kontio vunnit fyra derbyn.

– Derbyt, Kriteriet och Elitloppet är det största man kan vinna i Sverige, säger han. I de två första loppen får man ju bara en chans, därför är det så svårt.

Derbyveckan har varit intensiv. Många tidningsintervjuer, alla vill veta hur det är med stjärnhästen.

– Mig gör det inget, det är bara roligt. Man taggar till den här veckan innan derbyt, det är lite som en idrottsman inför ett mästerskap. Vi får inte göra något fel, allt måste funka. Readly har inte fått gå i hagen den här veckan med tanke på skaderisken, säger Nurmos.

Betäckte 100 ston

Nurmos kvalade även in Ceasar Sisu till derbyfinalen. Örjan Kihlström körde ett perfekt lopp och vann uttagningsloppet i bra stil. Kihlström kör även på söndag.

– Både häst och kusk är i toppform. Ceasar har utvecklats mycket i år. Jag tror han kan vara långt framme om han får ett fint lopp.

Efter den fantastiska debutsäsongen och med tanke på Readly Express (Ready Cash) goda stamtavla ville många uppfödare använda honom som avelshingst. I Sverige är det ytterst ovanligt att en så ung hingst går till avel samtidigt som han tävlar. Under våren betäckte han närmare 100 ston.

Om allt går enligt planen kommer Readly Express att vara med i Europaderbyt på Vincennes-banan i Paris fredag den 14 oktober.

– Det ska bli mycket spännande att tävla på Vincennes mot Europas bästa fyraåringar. Jag tror Readly kommer att passa väldigt bra på banan.

Men först gäller det att ta hem det svenska derbyt – som en av de största favoriterna någonsin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset