Storleken på svenskarnas teveapparater har betydelse Enligt siffror från Elektronikbranschen såldes cirka 1 miljon teveapparater under 2012.
Storleken på svenskarnas teveapparater har betydelse Enligt siffror från Elektronikbranschen såldes cirka 1 miljon teveapparater under 2012.

Svenskarna vill ha stora teveapparater. Statistik från Elektronikbranschen visar att det i fjol var 40-42 tums skärmar som sålde bäst. Och vår tevestorlek förväntas öka.

Lider svenskarna av storhetsvansinne när det kommer till teveapparater? Ja kanske. Nästa år spår Elektronikbranschen att den mest sålda storleken ökar till mellan 46 och 51 tum. Och det finns inga tecken på att det skulle vara något slags tak.

-   Kurvan pekar rakt uppåt. Jag är själv på väg att köpa en 55-tums teve och den är liten jämfört med de som visas på mässorna just nu där apparaterna är 80, 90 och till och med 110 tum stora, berättar Klas Elm, vd för Elektronikbranschen.

Hur stor skulle du säga att svenskens snitt-teve är?

- Det är svårt att säga. Men det vore rimligt att vi har en viss eftersläpning i hemmen jämfört med vad försäljningen visar. Folk är benägna att behålla sina apparater och flytta dem från vardagsrummet till mindre rum eller sommarstugor.

Svenskarna ligger dock i lä jämfört med andra länder.

- Det finns siffror som visar att det i USA finns det fler 60 plus teves än vad det finns av storleken 20 tum eller mindre. Och i Japan är det inte ovanligt att man har två apparater bredvid varandra, säger Klas Elm.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset