Linus Wahlqvist. Arkivbild.
Linus Wahlqvist. Arkivbild.

De två senaste årens svenska mästare och just nu allsvenskans två främsta lag – på söndag drabbar de samman.IFK Norrköping mot Malmö FF.Hur det än slutar får resultatet stora konsekvenser.

– Att få möta Malmö på hemmaplan efter våra senaste förluster och framför våra fans är perfekt. Det ska bli roligt, säger Linus Wahlqvist.

I måndags hjälpte han U21-landslaget till EM-slutspelet i Polen nästa sommar. Nu tar han upp jakten på ett andra raka SM-guld.

Utsåld arena

Östgötaporten är utsåld (drygt 16 000 åskådare varav runt 3 000 tillresta MFF-supportrar). Vinner Norrköping är avståndet till tabellettan Malmö nere i en poäng med fyra omgångar kvar. Vinner Malmö lär det vara guldrycket. Då är marginalen hela sju poäng.

Förlusterna mot Djurgården (1–3) och AIK (0–6) sågs som en klar indikation på att den regerande mästarklubben fått soppatorsk på upploppsrakan.

Wahlqvist håller förstås inte med.

– Det är egentligen bara i tre matcher i år som det inte varit bra. De två matcherna plus Falkenberg borta. Annars har vi presterat bra fotboll. Nu är "Dajja" (Daniel Sjölund) och "Falken" (Marcus Falk Olander) tillbaka efter avstängningar, truppen är så gott som intakt och vi har många spelare att gå runt på. Det är som vanligt igen, säger Wahlqvist.

Händelserikt år

För 19-åringen har det varit ett händelserikt år. Debut i A-landslaget på januariturnén, stoppad från att spela OS, nyligen en av hjältarna i U21-landslaget – och så är han en av få kvar från fjolårets guldlag. En efter en har hans jämnåriga kompisar (Alexander Fransson, Arnor Traustason och Christoffer Nyman) rört sig ut i Europa.

– Att vi klarat det så bra är för att vi fick in spelare som hann ta en plats innan nästa spelare försvann. Men det är klart att vi inte känner varandra till 100 procent som vi gjorde förra året. Då hade vi hela 2014 och 2015 tillsammans. Med tanke på det, tycker jag vi har rett ut det bra. Vi har fått in bra spelare och bra killar som vill utvecklas, bli bättre och vara en del av ett bra lag.

Sett till spelaromsättningen, tränarbytet (Jens Gustafsson in för Janne Andersson) och långtidsskador på flera spelare anser många att IFK Norrköping gör en stark säsong oavsett hur det går i de avslutande omgångarna. Wahlqvist har hört snacket, men han trycker på att hungern efter SM-guldet är lika stark nu som för ett år sedan.

– Det är klart. Vill man inte vinna fotbollsmatcher ska man nog lägga ned. Man vill vinna varje tävling på träningen, hela tiden bli bättre och när det väl är match vill man ha tre poäng. Vi går inte ut mot Malmö FF på söndag och nöjer oss med ett kryss.

Redo för nytt äventyr

19-åringen ses som en potentiell framtida högerback i landslaget. Att Emil Krafth fick chansen mot Bulgarien inspirerar.

– Emil, Victor Nilsson Lindelöf och (Ludwig) Augustinsson är killar jag spelade kval med för ett år sedan, det är mina kompisar. Nu är alla riktigt bra i landslaget och vi är i nästan samma ålder, det skiljer bara två år. Då ser man att det inte är så långt borta.

Trots att han ännu inte är 20 år fyllda är Wahlqvist uppe i 76 allsvenska matcher och är seriens mest erfarne tonåring. Kontraktet med Norrköping sträcker sig över 2018.

– Jag drömmer om att komma ut utanför den svenska gränsen, men jag tar det som det kommer.

TT: Känner du dig mogen att ta steget?

– Jag känner att jag är redo, men om det blir i vinter eller i sommar eller när kontraktet går ut vet jag inte.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset