Polisen uppmanar trafikanter att välja en annan resdag om det är möjligt.
Polisen uppmanar trafikanter att välja en annan resdag om det är möjligt.

Det råder klass 2-varningar för storm och stormbyar i halva Sverige. Det väntas vindar på upp till 25 meter i sekunden, enligt SMHI. Samtidigt går polisen upp i extra beredskap.

Tusentals är antingen påväg att påbörja eller att avsluta sina sportlov. Samtidigt går SMHI ut med en varning för storm till kvällen som rör norra halvan av landet.

”I dag, söndag, passerar ett lågtryck, som fått namnet Mats, österut över nordligaste Sverige och ger fram på dagen västlig till nordvästlig storm, ca 25 m/s över Jämtlands- och Lapplandsfjällen. Även öster om fjällen blir det blåsigt med upp till stormbyar,” skriver väderinstitutet på sin sajt.

LÄS MER: Glöm prognoserna – så tyder du ditt eget väder

Storm i halva Sverige

Klass 2-varningarna innebär att det förväntas blåsa upp till mycket hårt väder i de berörda områdena. Varningen för storm och stormbyar rör hela Lapplandsfjällen, inlandet i Norrbottens och Västerbottens län, Västernorrland samt hela Jämtland. I Lapplands- och Jämtlandsfjällen väntas även snöfall och snödrev.

Polis i extra beredskap

Väderläget anses vara såpass oroande att polisen i Region Nord har ställt fjällräddningsorganisationen i beredskap, skriver polisen på sin sajt. De befarar att en konsekvens av vädret tillsammans med ”stugbytardag” i fjällen kan göra trafikläget ansträngt.

Polisen uppmanar också trafikanter att överväga en annan resdag om det är möjligt.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Väder