Nicholas Spires, center i basketlandslaget.
Nicholas Spires, center i basketlandslaget.

På läktarna är storpublik utlovad i EM-kvalet mot Bosnien-Hercegovina.Nu fattas bara att landslaget – med kniven mot strupen – fixar basketfesten nere på Hovets golv.– Det kommer att bli en speciell match, säger Nicholas Spires.

Den 22-årige Södertälje-centern stod för en stark insats när han kom in från bänken och blev bäste poängplockare i förra veckans förlust mot Ryssland i Uppsala.

Men Spires och Sverige lyckades aldrig jaga ikapp det 14–0-försprång som ryssarna fick alldeles för enkelt i början. Och efter att ha startat EM-kvalet med två förluster är läget pressat inför onsdagskvällens möte med Bosnien, där svensk seger är ett måste för att hålla EM-drömmen vid liv.

– Vi vet att vi inte kan komma ut och börja så där igen, det gäller att verkligen att visa energi och styrka i försvaret direkt från start. Men vi tror absolut att vi har kapacitet att vinna mot Bosnien, säger Nicholas Spires.

Publikrekord i fara

Landslaget borde rimligtvis inte ha svårt att hitta den rätta energin på Hovet. En bra bit över 6 000 biljetter har köpts av lagens fans, som tillsammans kanske till och med kan utradera alla tiders publikrekord (6 956) för svensk landslagsbasket.

– Jag har inte haft någon lång karriär, men det här är definitivt en höjdpunkt. Att få spela med landslaget inför så mycket publik, dessutom i Stockholm som jag kommer ifrån. Alla mina kompisar kommer att vara där, familjen... Det kommer att bli en speciell dag, oavsett hur det går. Och jag tror att många spelare känner likadant, säger Spires.

"Kan knappt vänta"

En dag att minnas lär det också bli för Sveriges bosniske förbundskapten Vedran Bosnic.

– Det var en fantastisk upplevelse (mot Bosnien) i Sarajevo, där jag verkligen kände respekt och stöd. Nu kan jag knappt vänta på att matchen ska börja, säger han.

I värsta fall tvingas han på nytt klara sig utan fotskadade Anton Gaddefors. I Bosnien saknas lagkaptenen och NBA-stjärnan Mirza Teletovic, som petades efter att han i förra matchen rök ihop med lagets 17-åriga talang Dzanan Musa.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset