"Rasism, flykt – det är frågor som ligger så nära. Det gör det kanske explosivt, men det ger också en möjlighet", säger Lena Friblick från Xenofilia, det företag som tagit fram skolmaterialet mot antisemitism i samarbete med Judiska församlingen i Malmö.
"Rasism, flykt – det är frågor som ligger så nära. Det gör det kanske explosivt, men det ger också en möjlighet", säger Lena Friblick från Xenofilia, det företag som tagit fram skolmaterialet mot antisemitism i samarbete med Judiska församlingen i Malmö.

I Malmö inleds en unik satsning mot antisemitism. Med berättelser som hugger tag i hjärtat ska samtalen komma igång på högstadieskolor och gymnasier. Redan i första vändan hoppas man nå ut till 7 000 elever.

– Det är inte en slump att vi börjar i Malmö, säger Fredrik Sieradzki vid Judiska församlingens informationscenter i Malmö.

Staden sticker inte längre ut i statistiken över hatbrott med antisemitiska förtecken jämfört med Stockholm, men han anser att situationen är speciell här:

– Malmö är den stad i Sverige som vi upplever har mest av de här problemen.

Svårt att hantera

Målet är att få igång samtalen, att våga tala högt om det som många lärare tycker är svårt att hantera. Till sin hjälp får de nu filmer, övningar och diskussionsmaterial om antisemitism, rasism och flykt. 288 lärare får en särskild utbildning.

I en av filmerna berättar en tonårskille att han är stolt över att vara jude, men att han aldrig skulle gå runt på stan i Malmö med kippa eller davidsstjärna. Han sätter sin egen säkerhet först, säger han och berättar om kompisar som gick på McDonalds i kippa och genast blev påhoppade.

– Så fort man går ut och visar att man är jude uppstår det kalabalik, kaos.

Egna erfarenheter

Grundtanken i projektet är att hitta berättelser som Malmös ungdomar själva kan relatera till. Många har egna erfarenheter av flykt och rasism. När skolmaterialet testades i olika grupper visade det sig att ungdomar med sådana erfarenheter blev mer engagerade.

– Rasism, flykt – det är frågor som ligger så nära. Det gör det kanske explosivt, men det ger också en möjlighet. Känslorna finns så nära, säger Lena Friblick från Xenofilia, företaget som tagit fram materialet.

Stad av minoriteter

Malmös skolkommunalråd Anders Rubin (S) anser att det som händer i Malmö visar på hur det kommer att se ut i många svenska städer i framtiden. Att vara en stad av minoriteter är en utmaning, anser han, och förtryck av olika minoriteter måste hanteras.

– Malmö blir nog omöjligt att bo i om vi inte har respekt och förståelse för varandra.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset