François Fillon efter att ha röstat i söndagens val, som han vann.
François Fillon efter att ha röstat i söndagens val, som han vann.

Fransmännen har röstat i primärvalet om vem som ska bli högerpartiet Republikanernas kandidat i nästa års presidentval.François Fillon tog hem en utklassningsseger och Alain Juppé erkände sig snabbt slagen.

Redan de första delresultaten antydde att Fillon kommer att vinna stort. Och när rösterna från nio tiondelar av de 10 228 vallokaler räknats hade Fillon kamamt hem 67 procent, rapporterar AFP.

Kort därefter erkände sig Alain Juppé besegrad. Han säger att han önskar François Fillon "lycka till" i det kommande presidentvalet och att han kommer att stötta Fillon.

Direkt efter att Juppé kastat in handduken sade Fillon – som står längre ut till höger än sin motståndare – att han nu måste övertyga nationen om att "vårt projekt är det enda som kan lyfta oss".

– Min infallsvinkel har blivit förstådd: Frankrike står inte ut med sin tillbakagång. Det (landet) vill ha sanning och det vill ha åtgärder, sade han inför jublande anhängare i sitt valhögkvarter, enligt Reuters.

Vill ändra "mjukvara"

Fillon säger också att han totalt vill ändra landets "mjukvara", att det som förenar är viktigare än det som skiljer fransmännen åt och att väljarna vill att staten ger dem frihet, respekt och valfrihet.

Det var två tidigare premiärministrar – Fillon och Juppé – som ville ställa upp för Les Républicains i presidentvalet, men det blev alltså Fillon som släpps fram efter primärvalets andra omgång. Alla röstberättigade fransmän fick vara med om att utse toppkandidaten, så länge de pungade ut med 2 euro och dessutom intygade att de delar partiets värderingar.

Vallokalerna öppnade klockan åtta på morgonen och stängde klockan 19. François Fillon var segertippad efter att han oväntat fick 44 procent av rösterna i primärvalets första omgång för en vecka sedan, där den tidigare presidenten Nicolas Sarkozy slogs ut.

Fler röstade

Partiet rapporterar också om 4,5 procents högre valdeltagande än vid samma tid i den första omgången. Klockan 17.00 hade 2,9 miljoner människor röstat med 78 procent av vallokalerna beaktade

Opinionsmätningar tyder på att slutstriden i presidentvalet nästa år kommer att stå mellan just Republikanernas kandidat och högerextrema Nationella Frontens ledare Marine Le Pen. Socialistpartiet ser just nu inte alls ut att kunna blanda sig i striden.

En undersökning från opinionsinstitutet Harris med 6 093 svarande visar nu att Fillon skulle slå Le Pen stort i en andra omgång i presidentvalet, med 67 procent mot 33.

– Vänstern betyder misslyckande, extremhögern betyder konkurs, sade Fillon efter segern på söndagen.

Francois Mori
François Fillon med anhängare vid ett valmöte i Paris i fredags.
Bob Edme/AP/TT
Alain Juppé efter att ha röstat i söndagens val, som han förlorade.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset