Anticimex nya vapen mot råttorna är den mekaniska fällan wise trap, eller ”råttkrossen” som den kallas internt. Fällan reagerar på råttans värme och storlek och skjuter iväg 14 sylvassa pilar.
Anticimex nya vapen mot råttorna är den mekaniska fällan wise trap, eller ”råttkrossen” som den kallas internt. Fällan reagerar på råttans värme och storlek och skjuter iväg 14 sylvassa pilar.

Landets storstäder har drabbats av en invasion av brunråttor. Sedan 2006 har råttsaneringarna ökat med nästan 80 procent. Erik fick riva upp lägenheten på Östermalmnär råttorna tog sig in.

I flera veckor hade det hörts konstiga ljud i familjens lägenhet i centrala Stockholm. Ingen förstod var ljuden kom ifrån – förrän en morgon:

– När jag öppnade under diskbänken stod det en råtta och tittade på mig, berättar Erik.

Det visade sig att bostadsrättsföreningens fastighet på Östermalm i centrala Stockholm hade invaderats av råttor. Orsaken var några trasiga rör i stamnätet.

Landets storstäder har de senaste åren drabbats av en invasion av brunråttor. Sedan 2006 har råttsaneringarna ökat med nästan 80 procent.

– Det ökar varje år inne i stadskärnorna. Råttorna lever i avloppssystemen och många fastigheter har trasiga rör, säger Håkan Kjellberg, teknisk chef på Anticimex.

En av orsakerna till råttinvasionen är de många byggprojekten i storstäderna. När Friends Arena började byggas i Solna inträffade en råttexplosion i området. Samma sak hände när man tog de första spadtagen till Hammarby sjöstad.

– Råttorna blir störda och försöker hitta nya miljöer. Från rörsystemen letar man sig upp i lägenheterna. Problemet är detsamma i Stockholm, Göteborg och Malmö, säger Håkan Kjellberg.

Anticimex nya vapen mot råttorna är den mekaniska fällan wise trap, eller ”råttkrossen” som den kallas internt. Fällan reagerar på råttans värme och storlek och skjuter iväg 14 sylvassa pilar. Råttan dör omedelbart och spolas bort med avloppsvattnet. Därefter dras pilarna tillbaka och fällan är redo för nästa råtta.

På Östermalm pågick råttkampen i flera månader. Råttorna hann med att gnaga sönder en plastledning till diskmaskinen och orsaka översvämning i familjens kök.

– Vi fick bryta upp hela köksgolvet, berättar Erik.

Även fastighetens källargolv bröts upp och nya rör drogs ut till gatan. Slutnotan för råttattacken på Östermalm hamnade på drygt 1,5 miljoner kronor. Men råttorna flyttade bara tvärs över gatan. Kort därefter invaderade de grannfastigheten.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset