National museum of African American history and culture invigs på lördag. Pressbild.
National museum of African American history and culture invigs på lördag. Pressbild.

I helgen invigs det första nationella museet om svarta medborgares historia i USA. Redan nu är intresset enormt stort – enligt Sveriges Radio tog de första 28 000 biljetterna till National museum of African American history and culture slut på 45 minuter.

– Det är viktigt för dagens unga att förstå hur dagens orättvisor hänger ihop med det som skett i århundraden. Förtrycket av svarta har alltid upprätthållits med hjälp av våld. Vi vill förklara hur det som sker nu hänger ihop med historien, säger John Franklin, en av museets chefer, till Sveriges Radio.

Museet ligger i National Mall i centrala Washington och under helgens stora invigningsfestival kommer bland andra Barack Obama att hålla tal.

– Öppningsutställningen startar i 1500-talets Afrika. Den berättar om de kulturer som fanns där innan befolkningen fördes bort som slavar. Utställningen innehåller också vid sidan av ett sjunket slavskepp och spetshandskar som tillhört Harriet Tubman, en mytisk 1800-talshjältinna som hjälpte många andra slavar att fly, också Michael Jacksons hatt och Chuck Berrys Cadillac, säger Franklin.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset