Margaretha Albrektsson från Åhus tog ledigt från jobbet och bar med sig en påvedocka som hon gjort själv till centrala Lund inför påve Franciskus besök.
Margaretha Albrektsson från Åhus tog ledigt från jobbet och bar med sig en påvedocka som hon gjort själv till centrala Lund inför påve Franciskus besök.

Flaggor, allsång – och egentillverkade påvedockor. Trängseln var stundtals stor under påvens besök i Lund där människor hade samlats i hopp om att få en glimt av "den störste".

"Han har landat", utbrast Lundabor som hade sett i mobilerna när påve Franciskus hade landat på Malmö Airport på förmiddagen.

Då hade människor redan börjat samlas i Lund, dels utanför domkyrkan, dels utanför Kungshuset i närheten. Dessförinnan hade polisen rest kravallstaket, medan kommunen hade laddat upp med långa rader av bajamajor inför den förväntade anstormningen.

Juridikstudenten Elvira Brax försökte komma så nära domkyrkan som möjligt.

– Jag väntar framför allt på påven, men så är det ju även kungaparet och statsministern. Jag har ingen speciell relation till påven, jag ser mig själv som ateist, men han har en historisk betydelse. Det ska bli jättespännande och det är ju så stort att han kommer just hit, säger hon.

Starstruck

För dem som fick plats innanför den fålla som polisen hade bildat framför domkyrkan väntade en mycket noggrann säkerhetskontroll. Till och med besökarnas plånböcker gicks igenom.

En av dem som var där var Margaretha Albrektsson från Åhus. Hon tog ledigt från jobbet och bar med sig en påvedocka som hon gjort själv.

– Jag har gjort den av docklera, sedan formar man den med en pinne. Jag hade en bild att titta efter och sedan bränner man den bara i ugnen, säger hon.

Carita Mann, från Lomma, stod alldeles intill kravallstaketet och hade god sikt mot den pampiga domkyrkan.

– Som alla andra väntar vi för att se påven. Jag är väl lite starstruck, för jag är inte med i någon kyrka. Men det här är en stor grej för lilla Lund, sade hon.

"Den störste"

Men först åkte påven till Kungshuset för att träffa kungaparet. Där hade något färre samlats, även om en spontan allsång bröt ut i väntan på påve Franciskus. Två av dem som var på plats var Vidjana Torolla och Marco Costagliola, med ursprung i Albanien respektive Italien, som hade tagit ledigt för att få en glimt av påven och i bästa fall fånga honom på film.

– Han är den största ledaren för vår religion, säger Marco.

De var heller inte så förvånade att inte så många samlats i Lundagård.

– Det är så i Sverige. Till och med kungen kommer, men svenskarna bryr sig inte så mycket.

Jonas Ekströmer/TT
Påve Franciskus hälsar på åskådare vid Kungshuset i Lund.
Fotograf Drago Prvulovic
Påve Franciskus hälsar på åskådare vid Kungshuset i Lund.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset