Här testar delar av Metros testpanel årets nyheter.
Här testar delar av Metros testpanel årets nyheter.

Hårda paket under granen i form av ett sällskapsspel gör väl vem som helst glad? Metro har testat 28 av nyheterna 2017 och hittat både guldkorn och bottennapp. Här är guiden till årets brädspel.

Vem vet mest junior (Tactic)
Ålder: 8+
2-8 spelare
Pris: 399 kronor
Betyg: 5
Frågespel som bygger på det kända tv-programmet men riktat mot de yngre. Frågorna var uppdaterade med allt från Youtubers, artister, dataspel och annat roligt. Lagom nivå på frågorna och det var spännande med finalen där du kan välja att ge bort din fråga till en motspelare om du inte gillade kategorin. Kan rekommenderas!

Duellfesten (ALF) 
Ålder: 10
4-10 spelare
Pris: 399 kronor
Betyg: 5
Kul partyspel där man ska utmana varandra på roliga utmaningar. Det kan vara allt från att snurra fem varv med en mugg på huvudet till att säga pojknamn på b tills någon inte kommer på fler. Ibland blir det orättvist, när en tioåring och en vuxen möts i kraftmätning eller liknande men så kan det gå då slumpen avgör. Ett av årets roligaste spel.

Word rush (Tactic)
Ålder: 8+
2-6 spelare
Pris: 349 kronor
Betyg: 5
Ett riktigt roligt spel där du ska säga ord och saker i ett visst ämne som börjar på olika bokstäver så snabbt som möjligt för att göra det svårare för nästa person på tur. Det går fort, alla kan vara med – ung som gammal och eftersom bokstäverna hela tiden byts ut är variationerna oändliga. Genialiskt i all sin enkelhet.

MIG 0-100
Ålder: 14+
2-6 spelare
Pris:
Betyg: 4
Ett spel i mindre format som du kan ta med på resor. Och till skillnad från många frågespel i reseformat så händer det mer i detta än att bara svara på frågor. Man ska gissa så nära det rätta svaret som möjligt och får poäng när man räknar ut differensen. Gissar man rätt får man dra av poäng. Bra mix av frågor, bra att alla frågorna på kortet används och att alla spelar samtidigt är några av plusen.

LÄS MER: Så bra var sällskapsspelen 2016

It´s a deal (Tactic)
Ålder: 8+
2-6 spelare
Pris: 399 kronor
Betyg: 4
Ett spel som vid första anblick påminner om Monopol. Du ska investera i aktier och dra händelsekort. Men det är faktiskt lite roligare eftersom det händer saker hela tiden och det är mycket att hålla reda på. Är du majoritetsägare av en aktie får du fördelar som snabbt gör att du kan börja tjäna rejäla pengar vilket är spelets slutmål. Kul för hela familjen!

Tokaido (Enigma)
Ålder: 8+
2-5 spelare
Pris: 499 kronor
Betyg: 4
Vandra längs med vägen Tokaido i forntida Japan. Ett innovativt spel som går ut på att ligga sist och uppleva så mycket som möjligt. Överväldigande instruktioner första gången, men när man väl börjar spela är det väldigt självförklarande. Plus för att det innehåller många små vinster – att få flest poäng känns inte lika viktigt.

Bop it (Hasbro) 
Ålder: 8+
För en eller flera spelare
Pris: 389 kronor
Betyg: 4
Vid första anblick förstod vi ingenting. Vad skulle man göra med den där mojängen? Men efter en stund klarnade det och fram växte en väldigt rolig pryl. Det slutade med att vi i testpanelen stod och dansade och skickade den mellan oss medan vi i snabb takt försökte utföra alla moment som den säger till en att göra – dricka, ta en selfie, såga, skicka vidare. Förstår ni ingenting? Nä, man måste nog testa själv. Fem plus skrek barnen, de vuxna en trea så vi landar i en fyra.

Doobidoo (Alga)
Ålder 12+
2 lag
Pris: 399 kronor
Betyg: 4
Bra musikspel som bygger på tv-programmet. Roliga varierande uppgifter som att sjunga låtar och få den andra i laget att gissa rätt artist till att svara på kluriga musikfrågor. Det är kul och underhållande men väldigt stressigt då 30 sekunder går galet snabbt. Ett visst musikintresse krävs för att uppskatta spelet till fullo.

Lista rätt (Tactic)
Ålder: 12+
2-6 spelare
Pris: 399 kronor
Betyg: 4
Spelidén är rolig och för vuxna är frågorna på lagom nivå, svåra och kluriga att rangordna. För de yngre så var det många ämnen som var alldeles för svåra, som vilken vindruva som det görs mest vin på och vilka Beatles senaste skivor var. Minus för att man kan lämna blankt svar vilket innebär att man kan fega för att inte få minus. Å andra sidan så innebär det att man måste man våga för att vinna.

Get a grip (Hasbro)
Ålder: 8+
3+ spelare
Pris: 309 kronor
Betyg: 4
Bind fast dina tummar eller varför inte tre fingrar på handen för svårare spel och utmana varandra i olika uppgifter. Knäpp en skjorta, vik ett pappersflygplan eller rita en cool apa. Eller hitta på egna utmaningar. Get a grip inbjuder till många skratt och passar både stora och små.

Monopol gamer (Hasbro)
Ålder: 8+
2-4 spelare
Pris: 415 kronor
Betyg: 3
Behövs det verkligen ytterligare en variant av det klassiska Monopol-spelet? Efter Pamp på paradisön, Ultimate banking och Pokemon för att nämna några är nu Monopol gamer här. Nintendo-figurer istället för båten, flygplanet etc. Och svaret är kanske ja, för det var oväntat roligt. Men det händer mycket så det gäller att hänga med. Mynt ska släppas, kamper ska utkämpas, egendomar ska bytas. Klart underhållande!

Qube Utan tvekan (Alga)
Ålder: +10
2-6 spelare
Pris: 139 kronor
Betyg: 3
I Utan tvekan ska man svara på tio frågor men du får inte svara ja, nej, tveka eller upprepa ditt tidigare svar. Det är svårt och till en början väldigt roligt. Men efter en stunds spelande upprepar man sina inövade svar och det blir inte riktigt lika kul. De yngre tyckte det var värt en fyra, de äldre en tvåa så det blev en kompromiss i betyget.

Bang on (Alga)
Ålder: 8+
2 lag
Pris: 349 kronor
Betyg: 3
Säg saker du kan se i luften eller saker du kan slå av och på i hemmet och för varje rätt ord slår du med en klubba på en knapp för att öka tiden. Kul spelidé som dock har krånglats till i onödan. Alla extraprylar behövs egentligen inte även om det förstås är en njutning av att få slå hårt med en klubba. Reglerna är något luddiga vilket ger för många fallgropar att börja diskutera saker.

Jobbjakten (ALF)
Ålder 9+
3-6 spelare
Pris: 349 kronor
Betyg: 3
Enkelt och lättspelat och både större barn och vuxna kan vara med och uppskatta detta. Man ska gissa vilket jobb motspelarna har genom ledtrådar, roligast är när man ska beskriva sitt yrke med ett ljud vilket bjuder på många skratt. Minus för att man inte premieras för att man ger bra ledtrådar. Vissa jobb var lite svåra för de yngre spelarna.

Deja vu (Spilbraet)
Ålder: 8+
2-6 spelare
Pris: 249 kronor
Betyg: 3
Kinkigt minnesspel, som gjort för att förvrida hjärnan. Vänd på kort och kom ihåg vilka symboler du redan har sett. Tar du fel objekt förlorar du – allt. Hade vi inte ändrat reglerna hade vi alla fått noll poäng. Betydligt roligare när man var flera som spelade. Kort och intensivt spel.

På spåret (Alga)
Ålder: 12+
2-8 spelare
Pris: 159,50 kronor
Betyg: 3
Helt okej resespel som du kan ta med dig överallt. Det fungerar att spela på två personer men det är klart roligare om man är fler än så eftersom man gärna vill ha någon att resonera med kring svaret på ledtrådarna. Ledtrådarna och frågorna är lagom svåra och kluriga till skillnad från några andra På spåret-spel vi testat.

Gold Armada
 (Tactic)
Ålder: 8+
2-6 spelare
Pris: 399 kronor
Betyg: 3
Kul spel som även yngre än den utsatta åldern kan uppskatta. Det påminner lite om Yatzy då du ska få par, tretal, fyrtal och så vidare genom att kasta tärningarna tre gånger. Spelet går ut på att samla guldmynt med olika värden och ju svårare kombinationer desto mer värt är guldmyntet. Det är enkelt, snabbt och man kan tänka taktiskt. Lite för lätt för äldre barn och vuxna.

Kort Alfapet (Alga)
Ålder: 10 +
2-6 spelare
Pris: 139 kronor
Betyg: 3
Lägg ut ord med 2, 3 eller 4 bokstäver i snabb takt. Lägger någon ett ord med fem bokstäver är spelet slut. Taktik är en fördel och då man inte vet hur många poäng motspelarna har kan man aldrig vara säker. Kul spel som inte tar så lång tid att spela vilket är en fördel.

Concept (Repos)
Ålder: 10+
Antal spelare: 4–12
Pris: 300 kronor
Betyg: 3
I Concept ska man med hjälp av bilderna på spelbrädet beskriva allt från olika djur till kända byggnader till ordspråk. Testpanelen tyckte att spelet har just ett bra koncept, men att det haltar lite i poängräkning och andra detaljer. Concept är utmanande, bitvis frustrerande, roligt och passar bäst för den kreative i sällskap av folk med samma referensramar.

Skogen (Ninjaprint)
Ålder: 8+
2-4 spelare
Pris: 495 kronor
Betyg: 3
Bygg din skog genom att passa ihop växter med sina rätta element. Lite svårt att komma in i, delvis på grund av tryckfel på påsarna till brickorna och på grund av många moment, men när man väl fattat grejen så blev det oväntat engagerande. Det blev svårare och svårare för varje drag och det öppnade upp för paktbildning. Väldigt nördigt och snyggt spel. Dock känns det som att designen står i vägen för själva spelet.

Ubongo 3-D (Egmont)
Ålder: 8 +
2-4 spelare
Pris: 499 kronor
Betyg: 3
Klurigt och utmanande spel där man ska bygga ubongopussel på höjden. Välj den svårighetsgrad som passar spelarna och sätt igång. Först att ha byggt ihop klossarna i två våningar enligt mallen vinner omgången. Här gäller det att gnugga geniknölarna samt plocka fram tålamodet för ibland är pusslet lättare sagt än gjort att lägga.

Trolljakten (Wow)
Ålder: 6+
2-6 spelare
Pris: 299 kronor
Betyg: 2
Ett barnspel som enligt beskrivningen är ett strategispel men så mycket strategi vet jag inte om det är, att välja väg eller vad du ska lägga för kort kanske? Man ska ta sig med sina pjäser genom en bana, undvika trollen och genom en dörr för att vinna. Det saknas en knorr med spelet och är egentligen varken jättespännande eller roligt. Godkänt men inte mycket mer.

Mystiska magiker (ALF)
Ålder 9+
2-6 spelare
Pris: 329 kronor
Betyg: 2
Ett familjespel vilket också framgår av förpackningen men vi i testpanelen skulle nog säga att det är ett barnspel. Man ska räkna ut vilken magiker motspelarna är genom att markera de ledtrådar man får genom att ställa frågor. Det var enkelt men det fanns för få tillfällen att gissa på varandras magiker och därmed blev det lite långtråkigt. Det tar också lång tid att spela vilket ofta är ett minus.

Jag är…Alias (Tactic)
Ålder: +12
3-6 spelare
Pris: 299 kronor
Betyg: 2
Den som spelade ”Galenpanna” för sisådär 15 år sedan känner igen det här spelet. Upplägget är i stort sett detsamma men med mer uppdaterade namn som Beyonce och Danny Saucedo. Ett kort i pannan och de andra ska på tid beskriva vad eller vem du är.  Underhållande spel som hela familjen kan spela tillsammans men ingen wow-faktor.

Bergnein (Ninjaprint)
Ålder: 15+
Spelare: 2–6
Pris: 250 kronor
Betyg: 2
Du är dörrvakt på den mytomspunna nattklubben Berghain i Berlin. Det gäller att släppa in så kreddiga gäster som möjligt för att samla poäng. Latex-fetischister = höga poäng, nyfikna turister = minuspoäng. Bergnein är ett spel för en ganska smal målgrupp – för att verkligen uppskatta det bör man känna till klubben. ”Det är inget man spelar med farmor”, som en i testpanelen säger. Pluspoäng för den snygga designen, men spelmässigt tror vi att man kommer att tröttna ganska snabbt. Idén är roligare än spelet.

Allt om djur (Nicotext)
Ålder: 6+
Antal spelare: 2+
Pris: 149 kronor
Betyg: 2
Litet och enkelt frågespel om djur som är mer faktafyllt och lärorikt än underhållande. Det är intressant att lära sig om Silverfisken är en fisk eller en insekt och såväl frågorna och svaren är skrivna på ett annorlunda sätt men det är faktiskt inte jätteroligt. Efter en stunds spelande känner man sig väldigt klar.

Qube Flaggor och länder (Alga)
Ålder: +12
2-6 spelare
Pris: 139 kronor
Betyg: 2
Qube finns i många olika sorters varianter, i detta ska du svara på frågor om länder och flaggor. Det är från 12 år men tolvåringen i testgruppen hade lite svårt med frågorna. Ämnena är mat, kartor, flaggor och länder. Gillar du geografi är det här spelet som gjutet – om inte så är det tillfällig underhållning.

Crazy doodles (Spilbraet)
Ålder: 8+
3-10 spelare
Pris: 299 kronor
Betyg: 1
”Det här påminner om ett roligt spel”, var en av kommentarerna bland speltestarna. Här ska du sätta en platta på huvudet och rita ett ord utan att se vad du ritar och de andra ska gissa. Det låter kanske kul men man får ont i huvudet av plattan, tillverkarna orkade (?) inte göra tillräckligt många marker, det saknas tempo och det är faktiskt ganska menlöst. Det känns som att det hade behövts läggas mer kärlek på det här spelet.

LÄS MER: 8 tips på sällskapsspel du kan göra själv

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset