Över 4000 liter öl och 338 liter sprit har beslagtagits på tre veckor. Bilden är en arkivbild och har inget med aktuellt beslag att göra.
Över 4000 liter öl och 338 liter sprit har beslagtagits på tre veckor. Bilden är en arkivbild och har inget med aktuellt beslag att göra.

När polisen i Skåne försökte få bukt med illegal försäljning av sprit och droger hittade de flera "privata Systembolag" där människor förvarade och sålde tusentals liter öl, vin och sprit.

Insatsen har pågått i tre veckor och är ett samverkansprojekt mellan ett tjugotal poliser,tullverket och andra aktörer. Syftet är att komma åt brottsligheten i stora delar av Skåne på bred front.

– Tanken med insatsen är bland annat att slå hål på de kriminellas inkomstkällor vad gäller allt från försäljning av sprit, tobak och droger, men också genom bidragsfusk, säger en områdespolis i nordvästra Skåne som varit med och drivit insatserna, och som vill vara anonym.

LÄS MER: Polisen lägger beslag på mer narkotika

Över 4000 liter öl i beslag

Under insatsen har polisen bland annat stängt ned ett antal ”privata systembolag” – försäljningsplatser där personer illegalt säljer importerat sprit – och på tre veckor har 4279 liter öl, 878 liter vin samt 338 liter sprit beslagtagits.

Vid sidan om spriten har polisen även tagit 114 000 cigaretter och 34 kilo råtobak i beslag, samt mindre mängder amfetamin, hasch och kokain.

Tillslagen mot de ”privata systembolagen”, som polisen valt att kalla dem, har bland annat skett via samverkan med tullen och genom spaning.

– Det kan handla om bilar som går över sundet (Öresund, reds anm.) frekvent och som blir ett underättelseuppslag till oss, vilket i sin tur leder till en kontroll senare.

– Ibland står vi och spanar civilt vid en adress som vi fått tips om, och ibland trillar vi helt enkelt över en försäljningplats av en händelse, säger polisen.

Tullen larmar: Kan inte stoppa flödet av knark och vapen

Flera gripna

Sex personer har gripits under de tre veckor som insatsen pågått.

– I regel kan man väl säga att det sällan är privatpersoner som bara driver försäljning av antingen tobak, alkohol eller narkotika. Allt hänger ihop. Tidigare har vi kanske haft de mer etablerade mc-gängen, men idag handlar det också om löst sammansatta nätverk. Känslan är att de privata systembolagen är en del av något större, säger områdespolisen.

 

Fakta: urval av beslag under insatsen

4279,49 liter öl
878,8 liter vin
338,75 liter sprit
114 084 st cigaretter
34,15 kg Råtobak
816 gram amfetamin
45 st tabletter
61 gram hasch
1 gram kokain

Antal gripna: 6

Källa: Polisen

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset