En utländsk artikel om en judisk kvinna i Uppsala som blivit misshandlad av en grupp muslimer väcker flera frågetecken.

Skärmdump
Artiklarna på utländska sajter.

Den 17 augusti publicerade den hebreiskspråkiga sajten NRG en artikel om en svensk kvinna i 40-årsåldern bosatt i Uppsala. Enligt artikeln skulle kvinnan, en judinna, ha blivit misshandlad av ett tiotal ”muslimer” klädda i palestinasjalar eftersom hon bar den judiska symbolen davidsstjärnan.

Artikeln på NRG innehåller två bilder på kvinnan, en som ska ha tagits före misshandeln och en efter. På den senare bilden har hon ett bandage runt huvudet och har uppsvullna ögon.

NRG:s artikel har plockats upp av flera bloggar runt om i världen och även här i Sverige, bland annat den främlingsfientliga sajten Avpixlat, och på SD-politikern Tommy Hanssons och FP-politikern Erik Svansbos bloggar.

Men storyn innehåller flera oklarheter. Det namn som kvinnan ges i artikeln i NRG är i själva verket fel, och egentligen heter hon något annat.

På hennes Facebooksida syns ingenting om misshandeln, men däremot flertalet islamofoba poster. Den 16 augusti delade hon till exempel en film med beskrivningen ”Europe must wake up or it will be complete invaded sooner than you think”.

När Viralgranskaren når kvinnan vill hon inte kommentera historien alls.

– Alltså ja, nej, det är något som vi försöker lägga bakom oss. Det är ingenting som jag orkar prata om, säger hon.

Hon avböjer att kommentera det hela vidare, men säger ändå att "själen läker lite långsamt". Enligt artikeln i NRG skulle kvinnan vid misshandeln ha fått svåra käkskador, men i telefonsamtalet med Metro lät som att hon kunde prata utan hinder.

Kvinnan säger att skälet till att hon inte polisanmält händelsen är att hon är rädd för att hennes namn ska komma ut. Men i artikeln som är publicerad på NRG skrivs namnet ändå ut. Reportern som skrivit den artikeln säger att han inte fått storyn bekräftad av polisen, men av ”jewish community members”, (medlemmar i det judiska samfundet) utan att specifiera närmare.

– De bad att få vara anonyma. De var mycket rädda och litade inte på polisen, säger han.

Polisen i Uppsala säger att de inte har upprättat någon anmälan som överensstämmer med detta fall. Däremot har de kunnat få kontakt med kvinnan på den andra bilden, där hon syns med ett stort bandage runt huvudet.

– Hon har inte varit utsatt för någon misshandel, så vi har inte någon anmälan om misshandel upprättad efter samtalet, säger Lisa Sannervik, presstalesperson på polisen i Uppsala.

Så du menar att hon som har bandaget på bilden inte är hon som är med i artikeln?

– Hon som vi har pratat med är hon som har bandaget runt huvudet, och hon har inte varit utsatt för någon misshandel. Hon hade heller ingen förklaring till den här berättelsen som sprids. Hon säger att hon för en och en halv vecka sedan genomgick en käkoperation, och de bilderna är från den operationen, säger hon och fortsätter:

– Vi har ingen förundersökning, ingen anmälan, inget brott och inget annat än de uppgifter som förekommit i medierapporteringen.

Det finns alltså inga uppgifter från myndigheter som stöder kvinnans berättelse, och dessutom föreställer bilden på henne när hon skulle ha misshandlats någon annan. Varken polisen eller Akademiska sjukhuset i Uppsala kan bekräfta händelsen, och ej heller någon fristående organisation.

I artikeln på NRG står det att kvinnan i Uppsala efter misshandeln skulle ta kontakt med ”säkerhetspersonalen vid det judiska samfundet”, men Lena Posner-Körösi, ordförande för Judiska centralrådet, vill inte kommentera händelsen i överhuvudtaget. På Svenska kommittén mot antisemitism känner man inte till fallet.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset