Så ser gränssnittet ut i Spotify Användarna kan göra spellistor och söka bland miljontals låtar.
Så ser gränssnittet ut i Spotify Användarna kan göra spellistor och söka bland miljontals låtar.

Idag lanseras den omtalade svenska musiktjänsten Spotify. Från och med idag kan alla ta del av strömmande musik från alla de stora skivbolagen.

För den som tidigare blivit inbjuden är Spotify fortfarande gratis. Den beta version som Metro Teknik använt sedan i våras fungerar fortfarande gratis. Den som inte blivit inbjuden är än så länge hänvisad till att betala 99 kronor i månaden, eller 9 kronor per dag. En version som är reklamfinansierad väntas dyka upp även för de som inte blivit inbjudna i förväg.

Spotify erbjuder musik från alla de stora skivbolagen och distributörerna Universal Music Group, EMI Music, Warner Music Group, Sony BMG, Merlin och The Orchard  samt svenska Bonnier Amigo. Musiken strömmas direkt till din dator och går inte att ladda ner.

Gränssnittet i Spotify påminner om Apples Itunes, men musiken laddas alltså inte hem till datorn. Sökning och uppspelning av musiken går dock lika snabbt, om inte snabbare än i Itunes, trots att musiken strömmas. Dessutom finns radiofunktioner som mixar låtar efter kriterier som genre eller årtionde.

Efter att ett avtal nu slutitis med de största aktörerna inom branshen är den befarade bristen på mindre och nyare artister löst. Under beta-perioden saknades väldigt många mindre etablerade independentartister.

Lanseringen sker nu i åtta länder: Sverige, Storbritannien, Tyskland, Frankrike, Italien, Spanien, Finland och Norge.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset