Hovrätten fastställer domen mot en man som i tingsrätten dömdes till fängelse för att ha gift bort sin dotter till en man i Afghanistan. Arkivbild.
Hovrätten fastställer domen mot en man som i tingsrätten dömdes till fängelse för att ha gift bort sin dotter till en man i Afghanistan. Arkivbild.

Vad är straffvärdet för att gifta bort en dotter mot hennes vilja?En unik hovrättsdom ger en viss fingervisning, men inte hela bilden, anser åklagaren. Försvaret kommer att överklaga domen till Högsta domstolen.

När ett åtal om äktenskapstvång för första gången nådde det svenska rättssystemet fastställde hovrätten över Skåne och Blekinge tingsrättsdomen mot pappan som gifte bort sin 23-åriga dotter till en man i Afghanistan. Pappan döms till fängelse i fyra år för äktenskapstvång och olaga hot mot kvinnan, men han fälldes även för en rad brott mot dotterns pojkvän.

"Vi vet inte riktigt"

– Man kan säga att man har dömt ut sex månader för äktenskapstvång och det olaga hotet. Det innebär ju inte att straffvärdet ligger på sex månader, eftersom det finns en mängdrabatt i detta. Det hade hovrätten kunnat skriva lite mer om. Har man bedömt att det samlade straffvärdet ligger på ett år och sedan har man gett en rabatt på ett halvår? Vi vet inte riktigt, säger kammaråklagare Ulrika Ekvall.

Fadern och en 34-årig kamrat till honom dömdes för att ha straffat kvinnans pojkvän. Männen ska bland annat ha kidnappat, misshandlat och ofredat pojkvännen sexuellt. 34-åringen fick tre års fängelse, men straffvärdet för dessa brott anses vara högre för pappan. Detta eftersom motivet – precis som för brotten mot dottern – har varit hedersrelaterade.

– Då preciserar man att det straffvärdet handlar om tre och ett halvt år. Var straffvärdet ligger om man bara tittar på äktenskapstvång, det vet vi inte riktigt, men vi har fått en fingervisning. Det ligger ju inte över ett år i det aktuella fallet alla fall, säger Ulrika Ekvall, som ändå var nöjd med att det blev en fällande dom.

Tror på prövningstillstånd

Försvaret ser domen som en besvikelse.

– Vi kommer naturligtvis överklaga till Högsta domstolen (HD) och det finns väl goda förhoppningar om att vi får prövningstillstånd i och med att frågan om äktenskapstvång inte är prövad tidigare, säger Johan Sjöström, pappans försvarsadvokat.

Nästa vecka inleds en rättegång i Västmanlands tingsrätt där en pappa åtalats för att ha försökt gifta bort sin då 14-åriga dotter i samband med en resa under jullovet i december 2015. Det är första gången ett åtal om försök till äktenskapstvång alternativt vilseledande tvångsäktenskapsresa väckts.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset