Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).
Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S).

Socialförsäkringsminister Annika Strandhäll (S) blev chockad av att kallas hora av en företrädare för Moderaterna. I en intervju med TT kräver hon att partierna tar ansvar för tonen i debatten.

– Det sker verkligen inte dagligdags. Jag blev ganska chockad. Trots den ganska hårda debatten som har varit har jag inte sett det här komma, säger Annika Strandhäll till TT efter att M-politikern Delmon Haffo kallat henne hora i ett videoklipp på nätet.

– Den här tjänstemannen företräder vårt näst största parti. Någonstans förväntar jag mig inte den här sortens extremt grova övertramp från de etablerade politiska partierna, eller deras tjänstemän.

TT: Det här var ett väldigt grovt övertramp, men tonen har varit hård från flera håll i politiken.

– Jo, det är precis det jag menar. Under en ganska god tid har vi sett hur debatten, inte minst i sociala medier, har blivit allt mer vulgariserad och populistisk. Det här är väl ett uttryck för det.

"Är själv mamma"

Många i den svenska politiken kanske sneglar på valrörelsen i USA, som har beskrivits som den smutsigaste i modern historia, och funderar på effekterna av sådana metoder, tror Annika Strandhäll.

– Jag är själv mamma till två döttrar och har en tolvåring som rör sig dagligen och stundligen i sociala medier. Är det sådant här vi tycker att vi vill att dagens unga ska mötas av, i form av exempel från rikspolitiken?

TT: I videoklippet hörs ju också flera personer, som skrattar åt det som sägs.

– Det är också en väckarklocka vi måste ha i bakhuvudet.

Tobé bad om ursäkt

TT: Delmon Haffo har fått sparken, tycker du att Moderaterna har hanterat det här bra?

– Hade ett sådant här grovt övertramp förekommit i mitt eget parti, så förutsätter jag att även mitt parti hade agerat väldigt snabbt och kraftfullt och gjort precis en sådan här väldigt tydlig markering.

TT: Har Moderaterna kontaktat dig för att be om ursäkt?

– Tomas Tobé ringde mig för en stund sedan och framförde en ursäkt, som jag godtog. Jag sade att vi företräder Sveriges största partier och har ett ansvar för tonen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset