I samband med att en arkitekt lämnade in en stämningsansökan blev detaljer om minister Annika Strandhälls villa offentliga.
I samband med att en arkitekt lämnade in en stämningsansökan blev detaljer om minister Annika Strandhälls villa offentliga.

Arkitekten fick inte betalt efter att ha ritat en glasveranda till Annika Strandhälls (S) villa, enligt en färsk stämningsansökan. Säpo ansvarar för ministrarnas säkerhet, och i samband med stämningen har känsliga detaljer om ministerns bostaden offentliggjorts. ”Vi tar självklart del av all den information som kommer in och kan påverka våra skyddspersoner”, säger Säpo.

Annika Strandhäll fick i veckan förnyat förtroende som socialförsäkringsminister. Bara någon dag tidigare lämnade en arkitektfirma in en stämningsansökan mot Strandhälls sambo. Bakgrunden är att firman anser att de inte har fått betalt för arbete kring en glasveranda på parets hus. Firman krävde ersättning om drygt 21 000 kronor, enligt stämningsansökan, som dn.se har rapporterat om.

Säpo ansvarar för säkerheten

Med stämningsansökan bifogades bilagor med ingående detaljer om ministerns boende, rum för rum. Det handlar om dokument som nu blivit offentlig handling.

Det är säkerhetspolisen som svarar för säkerheten för den centrala statsledningen dit bland annat talmannen, statsministern, riksdagsledamöterna och ministrarna räknas.

LÄS MER: Annika Strandhäll: ”Jag har landat i att man inte behöver vara perfekt”

– Vårt skyddsarbete när det gäller den centrala statsledningen är ett arbete som ständigt pågår och där vi hela tiden väger in olika information som kommer in – och vi dimensionerar skyddet utifrån det, säger Gabriel Wernstedt, pressekreterare vid Säpo.

Säpo: Kan riskera hur vi jobbar med skyddet

Men Säpo vill inte i detalj uttala sig om hur de detaljerade uppgifterna om ministerns bostad kan påverka hennes säkerhet.

Kan en sådan här händelse inverka negativt på ert arbete?

– Vi kan inte kommentera enskilda informationsdelar som kommer in kring eventuella hotbilder mot de skyddspersoner vi är satta att skydda, säger Gabriel Wernstedt.

LÄS MER: Ministern efter Metros läkargranskning: ”Mycket allvarligt”

Men ni tar del av uppgifter kring en sådan här händelse?

– Vi tar självklart del av all den information som kommer in och kan påverka våra skyddspersoner, men exakt vilka delar vi tittar på och om det här skulle kvalificera sig för en sådan information, det är ingenting som vi kan gå in på. Det kan riskera hur vi jobbar med skyddet av våra skyddspersoner, säger Gabriel Wernstedt.

Metro har sökt Annika Strandhäll via hennes pressekreterare, som hänvisar till Säpo och regeringskansliets kommunikationsavdelning.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset