Flera filmjättar vill nu att internetleverantörer blockerar sajter som Swefilmer, där film och tv-serier finns gratis på nätet.

Flera svenska film- och skivbolag stämmer nu Bredbandsbolaget i ett försök att få operatören att blockera Swefilmer och The Pirate Bay. Kravet på blockering kommer därför att prövas rättsligt för första gången i Sverige, skriver Dagens media.

– Detta blir det första blockeringsmålet i Sverige. Det finns sedan tidigare mål i nästan alla europeiska länder, säger Henrik Bengtsson, advokat på på firman Delphi, till tidningen.

Firman företräder skivbolagen Universal Music, Sony Music och Warner Music samt filmbolagen Nordisk Film och Svensk Filmindustri. I stämningsansökan ställs kravet att Bredbandsbolaget stryper tillgång till The Pirate Bay och streamingsajten Swefilmer.

Den senare gör det möjligt för användare att titta gratis på de senaste biofilmerna och tv-serierna. Och sajten är populär bland svenskarna. Enligt analysföretaget Mediavision står den här typen av streamingsajter för en fjärdedel av allt tittande på nätet. Tv-branschen ser därför piratsajterna som ett av de största hoten, skriver Dagens media.

Om stämningsansökan blir framgångsrik så kommer troligtvis bolagen att gå vidare med krav även på andra operatörer enligt Henrik Bengtsson.

Sajten Swefilmer har tidigare polisanmälts, men myndigheterna har inte lyckats komma åt personerna bakom sajten. I andra länder finns det lagstiftning som gör att operatörer kan tvingas blockera liknande sajter.Få senaste nytt i din mobil – ladda ner Metros nyhetsapp
för Iphone här
för Android här

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset