Stress och långa tider framför dataskärmar kan vara några orsaker till att alltfler unga drabbas av migrän.
Stress och långa tider framför dataskärmar kan vara några orsaker till att alltfler unga drabbas av migrän.

Rekordmånga unga drabbas av huvudvärk. Men ny bredare klassificering för vad som är migrän gör att fler kan få rätt vård.

2016 kom en norsk undersökning som visade att nio av tio ungdomar har ont i huvudet minst en gång om året.

Enligt den nya definitionen av migrän, som lanserades tidigare i år av organisationen International Headache Society (IHS), så kan huvudvärken för en tredjedel av ungdomarna klassas som migrän.

LÄS MER: Lena, 44, har lidit av migrän hela livet

En mindre del, under 1 procent, har kronisk migrän. Ännu fler har vad som kallas sannolik migrän. Det innebär att de kan diagnosticeras utan att känna alla symptom, till exempel illamående, som krävs för den svårare kroniska formen.

Fler kan få rätt vård

Mattias Linde, professor i neurologi , anser att den nya breddade diagnosen kommer att påverka sjukvården i hela världen. Och hjälpa fler att få rätt vård.

– Tidigare studier i Sverige och Finland visar att migrän bland unga ökar över tid. Vår studie redovisar den högsta andelen någonsin, säger Mattias Linde till TT.

Han är verksam vid Norges teknisk-naturvetenskapliga universitet i Trondheim och initiativtagare till den norska studien.

De som lider av huvudvärk förlorar i snitt nio dagar i skoltid och fritid per år. De som har den kroniska varianten mister i genomsnitt hela 76 dagar.

Stress och ökad skärmtid

Vad huvudvärken beror på går inte att fastslå, men enligt Mattias Linde är det sannolikt miljöfaktorer som ökad stress och mer tid framför datorskärmar som bidrar till att allt fler drabbas.

– Skärmtiden kan ge både emotionell och psykisk spänning, säger professorn.

LÄS MER: Lägre strokerisk vid migrän än tidigare känt

Han rekommenderar regelbunden motion som ett sätt att förebygga och lindra. Och varnar för att äta för många smärtstillande tabletter.

– Tar man värktabletter mer än nio dagar i månaden så kan huvudvärken bli värre än tidigare. Då kan det behövas en avgiftningsperiod på två månader.

Han vill också att fler unga ska söka vård i tid, vilket få känner till.

– Det är den vanligaste neurologiska sjukdomen i Sverige. Men ändå finns det knappt några huvudvärksmottagningar eller personal med rätt kunskap inom primärvården,  säger Mattias Linde och efterlyser politiska satsningar.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset