När män blir stressade tenderar de att bli mer attraherade av tyngre kvinnor än annars, enligt en ny studie

Studien, som publicerats i det öppna forumet Plos One , visar att stress påverkar mäns val av partner. Resultaten "antyder att kroppsfett är en pålitligt tecken på tillgång till mat" när tillgångarna på något sätt är oförutsägbara eller osäkra, skriver författarna Martin Tovee och Viren Swami vid universitetet i Newcastle. 

– Det finns massor av litteratur som tyder på att våra BMI-preferenser (body mass index) är ristade i sten, men det är förmodligen inte sant, säger Tovee till brittiska BBC.
 
Tvärtom visar den nya studien att preferenserna är starkt kopplade till miljön. I samhällen där mat är en bristvara får de mer rundlagda kvinnorna högre sexuell status än där det finns gott om man och en mer avslappnad atmosfär, visar studien.
 
Men de sexuella preferenserna blev även påverkade av en mer tillfällig stress. Vissa av studiens testdeltagare utsattes situationer som gjorde dem obekväma, som att tala inför folk eller tuffa intervjuer. Deras preferenser jämfördes sedan med män från samma kultur som inte haft några förhöjda stressnivåer. Resultaten antyder att de stressade männen blev attraherade av större kvinnor än de som tagit det lugnt, även om skillnaderna var mycket mindre i jämförelse med dem mellan olika kulturer. 
 
Studien bekräftar tidigare forskning som visat att uppfattningen av vad som är attraktivt förändras när nivåerna av ekonomisk och psykisk stress höjs.
Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset