Muf:s ordförande Rasmus Törnblom utmanas av en motkandidat, Benjamin Dousa, på Moderata ungdomsförbundets stämma i Malmö. Arkivbild.
Muf:s ordförande Rasmus Törnblom utmanas av en motkandidat, Benjamin Dousa, på Moderata ungdomsförbundets stämma i Malmö. Arkivbild.

Det blir strid om ordförandeposten i Moderata ungdomsförbundet. Rasmus Törnblom, som lett Muf i två år, utmanas av Benjamin Dousa.– Jag vill göra en högersväng, säger Dousa.

Ungmoderaternas valberedning föreslår dock stämman, som hålls i Malmö fram till och med söndag, att ge Törnblom förnyat förtroende. Han har, förutom valberedningens stöd, 13 av 25 distrikt bakom sig. Dousa har 12 men uppges ligga bra till bland ombuden på stämman.

Det kan därmed vara upplagt för korridormygel, nervös väntan och markering av stridslinjer.

Framtida konsekvenser

Erfarenheter av tidigare ledarstrider i Muf, men även inom Socialdemokraternas ungdomsförbund, visar att ungdomsstrider och val av sida tenderar att följa med långt fram i den politiska karriären i moderpartierna.

I början av 1990-talet utmanade Fredrik Reinfeldt den dåvarande Muf-ordföranden Ulf Kristersson. Reinfeldt vann med tre rösters övervikt efter en lång och hård kampanj där spåren ännu syns.

Både Törnblom och Dousa är från Stockholm.

– Jag vill att Muf ska vara ett stort förbund som brett samlar medlemmar med uppfattningar till höger om mitten i svensk politik, liberala som konservativa. Det innebär att vi ibland kan tycka olika, men det är ett bättre alternativ än att smalna av förbundet och göra oss mer politiskt homogena, säger Törnblom.

Kostnader för migration

Benjamin Dousas exempel på vad den högersväng han talar om skulle kunna innebära är att förbundet borde arbeta för att skära mer i migrationskostnader.

– Nyanlända bär finansiera kostnaderna själva, till exempel genom lån, säger Dousa.

Valet av förbundsordförande äger rum på lördagen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset