EU-nämnden tvingar klimatminister Isabella Lövin att vara lite skarpare mot andra EU-länder. Arkivbild.
EU-nämnden tvingar klimatminister Isabella Lövin att vara lite skarpare mot andra EU-länder. Arkivbild.

Inför hotet att få en majoritet i riksdagens EU-nämnd emot sig fick klimatminister Isabella Lövin (MP) backa. Regeringen lovar att driva på extra för att andra EU-länder verkligen ska ta sitt ansvar för att minska utsläppen av växthusgaser.

– Sverige ska ha höga ambitioner, men fler länder måste höja sig och vi vill ha kostnadseffektivitet. Vi driver regeringen framför oss, hävdar Ulrika Karlsson, Moderaternas gruppledare i nämnden.

Enligt nämndens ordförande Åsa Romson (MP), blev det lite skarpare skrivningar om vad regeringen ska trycka extra på när EU-länderna ska diskutera hur medlemsländerna ska leva upp till det beting på minskade utsläpp vart och ett av dem har fått. Men det var viktigt, enligt Romson, att inte slå in på en linje som hotar att riva upp den bördefördelning inom EU som man kom överens om 2014.

– Det måste vara en balans i orden så att man inte samtidigt går in och upphäver det beslutet. Gör man det riskerar man att få en minskning av EU:s totala ambition för minskning, säger Romson och hänvisar till att regeringsskiften i flera länder i unionen sedan 2014 har resulterat i regeringar som är mer skeptiska till nyttan av att minska utsläppen.

Isabella Lövin säger att hon blev lite förvånad över Alliansens hårda ingång, den hade riskerat EU:s utsläppsbeslut.

– Jag är glad att vi kunde komma överens om en gemensam ståndpunkt. Men jag var förvånad över att det rådde missförstånd om att vi kunde driva en ståndpunkt i EU som kunde äventyra Sveriges starka ställning, säger Lövin som i nästa vecka ska debattera med sina EU-kollegor hur EU ska klara målen.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset