Ilmar Reepalu, socialdemokrat och tidigare kommunalråd i Malmö presenterar på tisdagen Välfärdsutredningens betänkande.
Ilmar Reepalu, socialdemokrat och tidigare kommunalråd i Malmö presenterar på tisdagen Välfärdsutredningens betänkande.

Välfärdsutredningens betänkande blir startskottet för en hård politisk strid om välfärdsföretagens vinster.Den striden kan komma att avgöras först efter valet 2018.

Reaktionerna lär bli starka på det omkring 850 sidor tjocka betänkande som utredaren Ilmar Reepalu (S) på tisdagen lägger på regeringens bord. Han ska bland annat föreslå regeländringar som ser till att de vinster som skolkoncerner eller vård- och omsorgsföretag gör inte hamnar i ägarnas fickor utan återförs till verksamheten.

Hård kritik

Hård kritik har riktats mot utredarens tankegångar redan långt innan betänkandet var klart. C-ledaren Annie Lööf talar om "ren och skär fondsocialism" Svenskt Näringslivs vd Carola Lemne varnar för "ingrepp i äganderätten" och Vårdföretagarnas näringspolitiske chef Håkan Tenelius för valfrihet motsvarande DDR.

– Det egentliga feltänket är att man utgår från att vinst sker på kvalitetens bekostnad. Men vi menar att det är precis tvärtom, att vinst är ett kvitto på att man levererar god kvalitet, säger Tenelius.

Enligt SVT kommer utredningen att föreslå ett tak för vinstuttag motsvarande sju procent på "investerat kapital", samt statslåneräntan.

Det är ett mycket snävare vinstmått än om det handlade om hela omsättningen. Dessutom är det investerade kapitalet i tjänsteföretag normalt mycket mindre än i tillverkningsföretag, där man måste investera i maskiner och fastigheter.

Enligt Tenelius kan förslaget leda till att företag inte överlever, bland annat för att investerare vänder dem ryggen.

Konkurs i skolan

Frågan om vinster i välfärden var stor inför valet 2014 efter avslöjanden om missförhållanden i den privata äldreomsorgen och skolkoncernen JB Educations konkurs. Vänsterpartiet krävde stopp för vinster i välfärden och efter valet kom V-ledaren Jonas Sjöstedt överens med den rödgröna regeringen om att "stoppa vinstjakten". I överenskommelsen ingick utredningen.

Sjöstedt anser att välfärdsföretagens ägare ska kunna få tillbaka eget insatt kapital med en låg ränta. Han förväntar sig att regeringen lägger fram ett sådant förslag till riksdagen före valet 2018.

– Jag tycker inte sju procent är en låg ränta, men jag tror att vi kommer att få se lösningar och en modell som med justeringar kommer att bli bra så småningom, säger han om Reepalus förslag.

Hot från V

Regeringen har kallat de borgerliga partierna till samtal om utredningens förslag. Sjöstedt anser att det är okej med blocköverskridande förhandlingar om en proposition så länge de håller sig inom ramen för vad V och regeringen kommit överens om. Annars hotar V att avbryta budgetsamarbetet med regeringen.

Men det finns idag ingen riksdagsmajoritet för en generell begränsning av vinstuttagen.

– Om det skulle visa sig att propositionen inte går igenom riksdagen, så blir det en valfråga 2018. Vi är inte rädda att gå till val på en debatt om privatiseringar och en välfärd att lita på, säger Sjöstedt.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset