En av poliserna sköt inledningsvis ett skott i polishusets entré. Till höger syns 29-åringens väst och hjälm och till vänster det vapenliknande föremålet som han bar.
En av poliserna sköt inledningsvis ett skott i polishusets entré. Till höger syns 29-åringens väst och hjälm och till vänster det vapenliknande föremålet som han bar.

Den stridsklädde och beväpnade mannen hotade fem poliser vid en polisstation. Polisen sköt honom i benet innan han kunde gripas. Nu döms han för grovt olaga hot. Straffet blir skyddstillsyn.

Den 26 maj strax innan sex-tiden på morgongen dök en 29-årig man upp utanför polishuset i Täby i Stockholms län, något som Metro tidigare berättat om.

Mannen var fullt utrustad med väst, hjälm, en kniv och vad som såg ut som två skjutvapen. I polishuset befann sig just då fem poliser.

”Jag börjar beordra honom att lägga ifrån sig vapnen och hålla händerna synliga. Jag ropar 5-6 gånger utan att han reagerar. När han till slut reagerar går han mot mig med vapnet i handen”, har polisen berättat i förhör.

Polismannen sköt mannen i benet, innan en insatsstyrka kunde gripa den hotfulle mannen.

Ska betala poliserna 10 000 kronor var

29-åringens skjutvapen visade sig i efterhand inte vara skarpa. Det rörde sig i stället om en luftpistol och ett paintballvapen.

Nu döms mannen för grovt olaga hot riktade mot de fem poliserna.

LÄS MER: Mannen som sköts av polis har avlidit 

Mannen ska även betala ett skadestånd på 10 000 kronor till var och en av poliserna som han hotade.

Hade nedsatt förmåga att inse gärningens innebörd

Mannen uppgav i rätten att han i flera år varit deprimerad och att han hade hoppats att poliserna skulle skjuta ihjäl honom. Men tingsrätten bedömer ändå att mannens avsikt var att poliserna skulle känna sig hotade.

Straffvärdet för grovt olaga hot ligger på närmare ett års fängelse. Tingsrätten bedömer dock att mannens djupa depression inneburit att han hade nedsatt förmåga att inse gärningens innebörd och anpassa sitt handlade efter detta. Påföljden blir därför skyddstillsyn och psykiatrisk vård via Frivården.

29-åringen är tidigare dömd för två fall av ringa narkotikabrott och även brott mot knivlagen efter att han haft en kniv i ryggsäcken under en vandring med det högerextrema medborgargardet Soldiers of Odin.

LÄS MER: Våldtog, bet och spottade – åklagaren vill se tio års utvisning

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset