CISSI WALLIN: Såg du TV4-komediserien "Ack Värmland" i fredags? Det handlade i alla fall om att "välja glädje". Det drevs för fullt med hela livscoach/tänk positivt/allt handlar om din inställning-industrin. En samtida missionsrörelse som förtjänar att både drivas med och bojkottas.

Häromåret publicerade framgångstidskriften "Forbes" en lista på "18 saker mentalt starka personer gör". Den har sedan valsat runt på nätet som någon själslig kompass av folk som på allvar går på alla de här skitnödiga och tomma klyschorna. Som dessutom pissar på allt vad psykisk ohälsa heter. Ett av våra absolut största samhällsproblem.

För hade man kunnat tänka sig lycklig och lyckad så hade väl alla bara gjort det? Hade enträget positivt mantra skapat ett fantastiskt liv så hade väl var och varannan människa gått runt som harmoniska Dalai Lamas?

På Forbes lista med 18 framgångstankar finns till exempel hjärndöda råd som att hålla sig glad och inte gnälla, glädjas med andra och aldrig vara missunnsam samt aldrig självömka. Jag gör allt det där regelbundet. Och gör det med stolthet.

För det var först när jag lärde mig acceptera alla mina känslor som jag blev en genuint lyckligare människa. När jag vågade vara såväl cynisk och negativ som godtrogen och bubblig av förväntan. Att försöka tänka bort "fula" tankar är ju inget annat än självbedrägeri. Att skämmas över att man då och då fan inte är glad, sprallig, pepp, positiv i största allmänhet är ju inget annat än ångestframkallande. Att tillåta sig vara mänsklig måste väl ändå vara den största styrkan av dem alla?

Coachningsindustrin drar in larvigt stora summor årligen, bara i Sverige. Folk som gått någon rekordsnabb kurs, kallar sig typ livscoacher och fakturerar flera tusen i timmen för att rapa ur sig carpe diem-floskler. I tidningen "Chef" skrev några pedagoger, ledarskapskonsulter och liknande en kritisk text för några år sen. Bland annat varnades det för detta:

"Om coachen inte hjälper oss att se vår individuella förmåga utan fokuserar mer på att säga till exempel du kan om du vill...".

Du kan om du vill, men om man inte orkar då? Om man inte har kraften just nu? Ska man hitta den på Blocket? I röven?

Ge folk ett break från lyckohysterin! Tillåt dig själv och andra att vara griniga jävla gnällspikar ibland. Tillåt dig att känna, agera på känslor och vara okej med att inte alltid gå runt med ett förnöjt leende på läpparna. Det blir ju oftast sjukt mycket enklare att leva då. Om man inte hela tiden kämpar emot sina mänskliga tankar.

18 saker mentalt starka människor gör? Ptja - lever, känner, gråter, skrattar, bryter ihop, gnäller, ligger, drömmer, skriker, räds, vågar, vågar inte, flyr, fäktar, sviker, gottgör, avundas, gör om och gör rätt.

Våga vara extra allt, även sur och salt. 

+ Nä, har inget positivt att rapa ur mig just nu.

- Samtiden.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset