Musikern Pontus Sköld lade sin tonårstrots bakom sig och började om.
Musikern Pontus Sköld lade sin tonårstrots bakom sig och började om.

Musikern Pontus Sköld hade en gymnasietid kantad av skoltrötthet och ”tonårstrots”. Nu har han lagt det bakom sig och valt att plugga upp sina betyg på folkhögskola. ”Verkligen inte flummigt och ostrukturerat”, säger han.

Pontus Sköld, 26, är en av många som har valt att studera på folkhögskola. För honom var det ett sviktande engagemang i gymnasiet som gjorde att han tog den vägen.

– De tre första terminerna gick jättebra, men därefter började tonårstrotsen och skoltröttheten komma krypande vilket slutligen visade sig i mina slutbetyg, säger han.

LÄS MER: Välj rätt utbildning – så ser framtidens arbetsmarknad ut

Han gick ut gymnasiet med det som kallas ett samlat betygsdokument, när man inte har godkänt betyg i somliga ämnen.

– Sedan dess har det varit ett konstant orosmoment varje gång jag tänkt på framtiden.

”Struktur och frihet”

När han till slut bestämde sig för att ta upp studierna igen, stod valet mellan komvux och folkhögskola. Valet landade på Stadsmissionens folkhögskola och en allmän linje.

– Jag kom fram till att jag personligen föredrar ett nära och följsamt samarbete med lärare och deltagare. Vet man med sig att man kan ha svårt att planera och strukturera upp studier och projekt på egen hand tror jag att folkhögskolan är att föredra.

Hur passar utbildningen dig?

– Det är perfekt för någon som mig, som behöver både struktur och frihet för att kunna planera studierna. Att plugga på folkhögskola är långt ifrån fyrkantigt, men verkligen inte flummigt och ostrukturerat som det ofta målas upp som.

Du beskrev att du hade svårt i gymnasiet. Känns det som att du har fått en andra chans?

– Definitivt. Jag känner att jag både får möjlighet och uppmuntran att slutföra min gymnasieutbildning. Dessutom är det en oerhörd lättnad att få ta sig dit tillsammans med människor som hamnat i liknande situationer som jag själv gjort.

LÄS MER: Utbildningen gav komikern självförtroende: ”Upptäckte att jag inte var dum”

Nu är målet att med sina betyg från folkhögskolan, plugga vidare via en yrkeshögskola, berättar han. Och inom fem år vill han ha landat jobbet där han kan fortsätta att satsa på musiken.

– Förhoppningsvis har jag då slutfört mina studier på yrkeshögskola och har ett arbete där jag trivs och känner mig hemma i, och där det finns både ork och tid över för musiken. Målet är att ha ett jobb som jag både tycker är intressant och är kvalificerad för, inte ett jobb jag måste ta för att det är det som finns.

Pluggande musiker

Namn: Pontus Sköld
Ålder: 26 år
Bor: Haninge
Gör: Studerande och musiker

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset