Max Middelburg i grått tillsammans med en av de äldre på boendet.
Max Middelburg i grått tillsammans med en av de äldre på boendet.

Studenterna bor och hänger med de äldre på ålderdomshemmet i Nederländerna – och slipper betala hyra som tack för hjälpen.

Humanitas

Studenten Jordi Pronk  håller i en graffti-workshop.

I den holländska staden Deventer, norr om Amsterdam, har sex studenter fått flytta in och bo gratis på ett äldreboende, som en del i att avvärja de negativa effekterna av åldrande, uppger PBS Newshour.

Allt de behöver göra är att vara ”goda grannar” och umgås minst 30 timmar i månaden med de äldre.

Och det tycks vara mycket välkommet.

– Det handlar om att vara en god granne. De gamla är väldigt fulla av liv och som student kan du lära dig väldigt mycket, säger designstudenten Jurriën Mantink, 19, som har bott på äldreboendet i två år.

Studenterna uppges laga mat åt de äldre, fira födelsedagar, titta på sport och ha lärt dem använda datorer. De hittar även på roliga aktiviteter som graffiti-workshops, något studenten Jordi Pronk höll i nyligen.

– Studenterna tar med världen in till de gamla. Det är massor av värme i kontakten mellan dem, säger Gea Sijpkes, chef för organisationen Humanitas som ligger bakom projektet, till PBS.

Boendeidén ska ha kommit för två år sedan när Sijpkes fick en förfrågan från studenten Onno Selbach, som klagade över buller och dåliga boendeförhållanden i skolans studenthus.

Jurriën säger sig älska att bo i huset och uppskatta att han är fri att komma och gå som han vill. Men det finns en negativ sida av det hela.

– Människor dör, säger han till ABC.

Enligt PBS är detta inte det första boendet över generationsgränserna. Liknande program finns enligt International Association of Homes and Services for the Ageing i både Lyon i Frankrike och i Cleveland i den amerikanska delstaten Ohio. Det allra första ska ha öppnats i Barcelona i Spanien i slutet av 90-talet.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset