Studenterna Maria Forssén och Ahmad Kaskas.
Studenterna Maria Forssén och Ahmad Kaskas.

När de nya reglerna för CSN:s utbetalningar till utlandsstuderande börjar gälla kommer Ahmad Kaskas, 24, vara en av dem som drabbas. ”Det blir svårt för oss”, säger han.

Från och med den 1 juli i år har riksdagen beslutat att ändra Centrala studienämndens (CSN) regler över utlandsstudier, vilket P3 Nyheter var först med att rapportera.

CSN:s regler ändras: ”Kan innebära stora problem”

De nya reglerna innebär att den som pluggar utomlands nu kommer få exakt samma summa som den som pluggar i Sverige. Och i stället för att som tidigare få en klumpsumma inför varje termin kommer de nu få en summa varje månad – vilket kan slå hårt mot de utlandsstuderande som måste betala en terminsavgift till sin skola.

Ahmad Kaskas, 24, läser sitt fjärde år till läkare och är ordförande i Medicine studerandes förbund i Warszawa i Polen. Han måste betala en årsavgift på elva tusen euro, alltså omkring 105 000 svenska kronor, till sin skola i Warszawa. Avgiften ska betalas i en klumpsumma, men man kan välja att dela upp den i två omgångar – men då tillkommer ränta.

– När reglerna ändras så kommer vi behöva spara och låna jättemycket, säger Ahmad Kaskas.

CSN kommer dock kunna betala ut ett merkostnadslån för undervisningsavgiften i samband med terminstarten, om studenten kan visa att den måste betalas då.

– Men merkostnadslånet räcker inte, säger Ahmad Kaskas.

Både han och de svenska klasskamraterna jobbar under loven för att få ekonomin att gå ihop.

– När reglerna ändras vet jag inte hur jag ska göra. De gör det svårt för oss, säger han.

Maria Forssén, inne på sitt femte år av läkarutbildningen i Rumänien och ordförande i Medicine studerandes förbund utland, säger att de nya reglerna kommer innebära problem för flera studenter.

– Man kommer ju få ut samma summa över hela terminen, men jag förstår inte varför vi inte kan fortsätta att få ut hela summan vid terminsstarten som det är nu. Det kommer bli problematiskt för studenter med högre studieavgift, säger Maria Forssén.

Som exempel tar hon upp studenter som Ahmad som har omkring 100 000 kronor i terminsavgift, som måste betala hela avgiften i början av varje termin.

– Merkostnadslånet för studieavgiften täcker oftast inte hela studieavgiften och vi löser detta genom att använda oss av låne- och bidragsdelen för att kunna betala den för sedan hushålla med resterande pengar under året för mat, hyra och dylikt.

Aida Hadzialic (S), gymnasie- och kunskapslyftsminister, menar dock att studenterna inte ska oroa sig.

– Ser CSN att det finns skäl för utbetalning på annat sätt, så ska de också beakta det, har hon tidigare sagt till P3.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset