160 personer misstänks ha fuskat till sig pengar av CSN.
160 personer misstänks ha fuskat till sig pengar av CSN.

160 personer har polisanmälts av CSN – hittills i år. Personerna är misstänka för att ha lurat till sig sammanlagt nio miljoner kronor.

Under första halvåret i år har 160 personer polisanmälts av Centrala studiestödsnämnden (CSN) för att ha fuskat med studiebidraget. Det är mer än dubbelt så många som samma period i fjol, rapporterar Ekot.

Sammanlagt misstänks de anmälda personerna ha lurat till sig studiestöd för nio miljoner kronor. Det handlar bland annat om studenter som lämnat in falska handlingar, som inte anmält till CSN att de hoppat av skolan eller som studerar i lägre omfattning än de blivit beviljade studiemedel för.

Men den stora ökningen av antalet misstänkta bidragsbrott beror inte på att fler fuskar, utan har enligt myndigheten andra orsaker.

– Dels att vi är fler som jobbar med bidragsbrott, men också att vi har ändrat våra arbetssätt och blivit mer effektiva i hur vi jobbar, vilket också innebär att vi hinner anmäla fler under samma period, säger Helena Rönnblom, kontrollanalytiker på CSN, till Sveriges Radio.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset