I ett debattinlägg på SVT Opinion anklagar en doktorand, tre studenter och en tidigare student vid Luleå tekniska universitet teknologkåren för rasism och sexism i en sångbok.
I ett debattinlägg på SVT Opinion anklagar en doktorand, tre studenter och en tidigare student vid Luleå tekniska universitet teknologkåren för rasism och sexism i en sångbok.

Teknologkåren vid Luleå tekniska universitet anklagas för rasism och sexism med anledning av en sångbok med texter om bland annat hur man våldtar och dödar en kvinna. Nu har försäljningen av boken stoppats, skriver kåren på Facebook.

I ett debattinlägg på SVT Opinion anklagar en doktorand, tre studenter och en tidigare student vid Luleå tekniska universitet teknologkåren för rasism och sexism i en sångbok med ”studentikosa sånger”.

”Flertalet kvinnohatiska texter finns med i kårens så kallade ‘sångbibel’, där kvinnor objektifieras och tafsas på. […] Dessa exempel är inte bara förnedrande mot dem som inte tillhör normen, men ger också en bild av ett skadligt mansideal”, skriver de och påpekar att kåren finansieras av lärosätet.

LÄS MER: Ny rektor utsedd för Luleå tekniska universitet

”Hur man våldtar och mördar en kvinna”

Bakgrunden är den senaste upplagan av en sångbok som ges ut av kåren.

”En sång handlar om hur en man våldtar och mördar en kvinna, begraver henne för att sedan gräva upp hennes förruttnande kropp och våldta den upprepade gånger igen”, skriver debattörerna bland annat.

LÄS MER: Studentrådet: Vanligaste frågorna från studenter – och svaren

Teknologkåren: Stoppat sångboken

På Facebook svarar en representant för Teknologkåren:

”Vår första åtgärd har varit att stoppa försäljningen av sångboken Ultima Thule. Därefter har vi bjudit in involverade parter till möte där vi tillsammans kan diskutera hur vi gemensamt kommer fram till åtgärder. Detta för att förbättra jämställdheten inom vår organisation. Vi vill att alla studenter, oavsett bakgrund, ska känna sig välkomna. I samband med detta vill Teknologkåren även öppna rekryteringen till en projektgrupp som ska revidera Ultima Thulen. Är du intresserad av att arbeta i denna grupp? Hör av dig”.

LÄS MER: Stor psykisk ohälsa bland studenter oroar Folkhälsomyndigheten

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset