Sveriges förenade studentkårer vill att en grundutbildning i pedagogik ska bli ett krav för att få undervisa på universitet.

Alamy, SFS
Johan Alvfors, SFS:s vice ordförande, säger att studenter som saknar föräldrar med högskoleutbildning kan få särskilt svårt att ta till sig undervisningen om läraren inte har verktygen för att lära ut.

Endast 11 av 35 högskolor och universitet ställer krav på att alla lärare har en högskolepedagogisk grundutbildning på tio veckor, visar Sveriges förenade studentkårers enkätundersökning som skickats ut till landets lärosäten. 

►LÄS MER: Här är pluggen som leder till jobb

Johan Alvfors, SFS:s vice ordförande, säger att studenter som saknar föräldrar med högskoleutbildning kan få särskilt svårt att ta till sig undervisningen om läraren inte har verktygen för att lära ut.

– Det handlar om att oavsett vad man har för bakgrund utöver att man har meriterat sig till utbildningen så ska man ha lika förutsättningar att ta sig igenom, säger han.

SFS vill därför att regeringen kräver att högskolorna endast använder lärare med pedagogikutbildningen.

►LÄS MER: Krogbranschen: Det behövs fler YH-utbildninga

– Man måste faktiskt bry sig om att pengarna används på rätt sätt, och det gör man inte i dag, säger Johan Alvfors.

Sigbritt Karlsson på Sveriges universitets- och högskoleförbund håller med om att alla lärosäten ska kunna garantera att lärarna har en högskolepedagogisk utbildning, och förklarar  att forskning har prioriterats framför undervisning. 

►LÄS MER: Så klarar du matten på högskoleprovet

– Jag tycker att vi måste ta på oss från lärosätenas sida att det är ett problem att vi kanske inte har satt tillräckligt mycket fokus på studenternas lärande, säger hon.

Fotnot: SFS uppger inte hur de ­enskilda lärosätena har svarat.

Ministern: Krav är inte rätt väg

Helene Hellmark Knutsson (S), minister för högre utbildning och forskning, ­säger att alla lärare ska ha pedgogisk skicklighet, men att hon inte är beredd att ställa krav på att alla högskolelärare ska ha en högskolepedagogisk utbildning.
 
– Nej, inte som det ser ut nu. För oss är det viktigaste att man håller en hög kvalitet och att man också har bra pedagogik, och att de som jobbar med undervisningen antingen har det här genom utbildning eller förvärv på annat sätt.
 
 
Hellmark Knutsson hänvisar till regeringens förslag om att ta fram ett nytt kvalitetsutvärderingssystem som nu är ute på remiss.
 
– Om det är så att man inte visar pedagogisk skicklighet blir det ett problem, det är det vi behöver se till att följa upp.
TT

Helene Hellmark Knutsson (S).

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset