Du borde fortsätta äta mat med hög fetthalt, enligt studien.
Du borde fortsätta äta mat med hög fetthalt, enligt studien.

Att dra ner på mat med hög fetthalt kan öka risken för att dö i förtid. Det visar en ny studie från kanadensiska forskare, som undersökt matvanorna hos 135 000 människor.

Har du fått råd om att äta mindre mättat fett för att bli mer hälsosam? Då ska du tänka om, enligt en ny studie som publicerats i den brittiska medicinska tidskriften The Lancet.

De kanadensiska forskarna har undersökt 135 000 vuxna människor från 18 olika länder, och visar på att de som dragit ned på fettet haft kortare liv än de som fortsatt äta mat med hög fetthalt som smör, ost och kött.

LÄS MER: Kartläggning: Här är de minst – och mest – onyttiga chipsen

Enligt studien är det vanligt att de som valt att inte äta mat med hög fetthalt ersätter det med kolhydratrik mat som bröd, pasta och ris. Det ska i sin tur leda till att de missar att få i sig viktiga näringsämnen.

Slutsatsen? Lågt intag av mättat fett ökar risken för att dö i förtid med 13 procent, medan ett stort intag minskar risken med upp till 23 procent.

Flera internationella medier har rapporterat om studien, däribland The Independent.

LÄS MER: Livsmedelsverket: Här är maten du inte ska äta om du är gravid

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om mat