Lycklig av att skaffa barn? Inte första tiden, enligt ny studie.
Lycklig av att skaffa barn? Inte första tiden, enligt ny studie.

Föräldrar säger ofta att barnen gör dem lyckliga. Men stämmer det? Forskningen visar snarare på motsatsen. – Alla tror att man blir lycklig av barn men det funkar inte riktigt så tyvärr, säger beteendevetaren Per Grenert.

Enligt många är barn meningen med livet och det finn en utbredd uppfattning om att barn gör oss lyckligare. Men en ny studie visar att barn i stället har en stark negativ inverkan på vår lycka.

Det första året som småbarnsförälder har visat sig vara sämre för lyckan än vad man tidigare kunnat ana. Det är faktiskt värre än att vara med om skilsmässa, bli av med jobbet eller att en partner dör.

– Även om denna studie inte kartlagt föräldrars samlade erfarenhet av att skaffa barn på lång sikt så anses det vara tabu för föräldrar att säga negativa saker om sitt nya barn, säger sociologiforskaren Rachel Margolis som tillsammans med sin kollega Mikko Myrskylä genomfört studien till The Washington Post

LÄS MER: Emelie, 25, drabbades av förlossningsdepression: ”Älskade honom inte”

De fann att de flesta par var ganska nöjda när de bestämde sig för att skaffa sitt första barn. Under och före födseln ökade deras livstillfredsställelse ännu mer. Men efter födseln var det bara 30 procent av föräldrarna som låg kvar på samma lyckonivå. Resterande uppgav att de kände sig mindre lyckliga under det första och andra året efter förlossningen.

Per Grenert är beteendevetare och föreläser om lyckoforskning – ett högst subjektivt begrepp som är svårt att mäta – men som alla människor vill åt.

Enligt honom är småbarnsåren ofta tuffa eftersom man vill kombinera både familjeliv, karriär och självutveckling – men tiden räcker sällan till.

– Alla tror att man blir lycklig av barn men det funkar inte riktigt så tyvärr. Tvärtom blir man ofta mindre nöjd med livet eftersom de tar mycket energi och kraft från en, säger Per Grenert till Metro.

Lyckligast blir vi när vi gått i pension.

– Då är barnen vuxna, man har slutat leta och lärt känna sig själv. Man tävlar inte längre i karriären och är mer tillfreds med livet i allmänhet, säger Per Grenert.

LÄS MER: I den här åldern ska du skaffa barn

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa