Den snåla delen av testgruppen hade höga utslag i två specifika delar av hjärnan.
Den snåla delen av testgruppen hade höga utslag i två specifika delar av hjärnan.

En del människor är naturligt manipulativa. Nu har forskare kommit på varför.

Det finns en liten grupp människor som ständigt klurar på hur de ska utnyttja sina medmänniskor på bästa sätt. Nu har forskare studerat vad som händer i deras hjärnor under tiden.

Enligt studien som publicerats i tidskriften Brain and cognition så börjar de själviska personernas hjärnor jobba på högvarv när någon är schysst mot dem.

​Testgruppen – 38 studenter – fick svara på ett frågeformulär om sociala regler och bedömdes sedan på en skala från normala till ganska själviska, skriver Tech insider.

Sedan parades studenterna ihop med en partner, som egentligen var en dator.

►LÄS MER: Forskare: Barn med bra minne är duktigare på att ljuga

Det började med att testpersonen får en summa pengar och kan "investera" en del av dem i sin partner. Sedan skickar "partnern", alltså datorn, tillbaka en summa av dessa pengar. Vissa testpersoner fick tillbaka ungefär lika mycket som de investerat andra fick kring en tredjedel.

Nu följde det egentliga provet, när rollerna skulle bytas om. Hur kommer testpersonerna att behandla sina "partners" när det är deras tur att återgälda en investering?

De normala studenterna belönade godhet med godhet och bestraffade den partner som snålat. Men den själviska gruppen behandlade alla snålt och klarade sig ekonomiskt bäst i "leken".

►LÄS MER: Studie: Det här är drömmar gjorda av

Forskarna upptäckte ökad hjärnaktivitet i två särskilda områden hos de själviska – dels en del av hjärnan som styr kreativt tänkande och dels en del som hämmar känslor. Detta tror forskarna beror på att de själviska ägnar mer kraft åt att tänka ut hur de ska dra nytta av sina medmänniskor.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset