Enligt studien har man störst chans att lära sig ett nytt språk flytande om man börjar innan 10-årsåldern.
Enligt studien har man störst chans att lära sig ett nytt språk flytande om man börjar innan 10-årsåldern.

Enligt en ny studie finns det ett kritiskt åldersfönster inom vilket man måste börja träna för att behärska ett nytt språk flytande, rapporterar BBC. Helst ska man inte ha fyllt tio år, visar studien.

En ny studie, som baseras på ett grammatiskt test där närmare 670 000 personer från olika länder och med olika modersmål medverkat, visar när i livet man har som störst chans att lära sig ett nytt språk flytande, skriver BBC. 

Enligt studien bör den som vill lära sig ett språk, utöver modersmålet, börja innan tio års ålder. Upp till 18 års ålder fortsatte personerna i studien visa på en fortsatt hög inlärningsförmåga, men därefter började kunskapen dala.

LÄS MER: Ny studie: Sov ut under helgen – och lev längre

Studien genomfördes med hjälp av ett quiz på Facebook, och var utformat så att den som deltog fick svara på frågor om huruvida en text på ett annat språk, exempelvis en mening på engelska, var grammatiskt korrekt eller ej. Användarna fick samtidigt svara på frågor om hur länge de studerat språket i fråga, under vilka förutsättningar och om de hade flyttat till ett land där ett annat språk än deltagarens modersmål var förstaspråket.

De vanligaste modersmålen bland de medverkande i undersökning var, utöver engelska, finska, turkiska, tyska, ryska och ungerska.

Det är oklart var som orsakade den minskade inlärningsfrekvensen hos deltagarna som var över 18 år, men enligt forskarna som genomfört studien handlar det om att hjärnan blir mindre anpassningsbar i vuxen ålder, skriver BBC.

LÄS MER: Hon härmar över trettio språk

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset