Kvinnor som drabbas av typ 1-diabetes i tidig ålder lever i snitt 18 år kortare än kvinnor utan diabetes, enligt studien.
Kvinnor som drabbas av typ 1-diabetes i tidig ålder lever i snitt 18 år kortare än kvinnor utan diabetes, enligt studien.

Personer som insjuknar i typ 1-diabetes tidigt i livet lever betydligt kortare än personer utan diabetes. För kvinnor handlar det om 18 år kortare i snitt, enligt en ny studie från Göteborgs Universitet.

Kvinnor som drabbas av typ 1-diabetes i tidig ålder lever i snitt 18 år kortare än kvinnor utan diabetes. För män är motsvarande siffra 14 år, enligt en ny studie från Göteborgs Universitet, rapporterar Sveriges Radio.

LÄS MER: Stor hälsorisk för diabetiker i extremvärmen: Vi är sjuka, inte fulla

I studien har 30 000 personer med typ 1-diabetes jämförts med 135 000 personer utan diabetes, och i resultatet har man funnit att de som drabbats av sjukdomen tidigt i livet också lever kortare.

– Det betyder att det här är en mycket allvarlig sjukdom och vi har också studerat hur stor risken är för de här individerna att drabbas av hjärtattack, stroke och andra komplikationer, säger Araz Rawshani, läkare och forskare vid Göteborgs Universitet, till SR.

LÄS MER: Diabetes fortsätter öka hos barn

Gun Forsander, docent och överläkare på Drottning Silvias barnsjukhus, är inte förvånad över studiens resultat.

–Det som är positivt är att vi ändå vet att siffrorna för dagens barn ändå är bättre än tidigare, så chanserna för dagens barn under tio år – som den här studien framförallt handlar om – går en betydligt bättre framtid till mötes än gårdagens barn, säger hon.

LÄS MER: Inflammation kan orsaka typ 1 diabetes

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset