Bacon och annat processat kött kan öka risken för cancer mer än vanligt rött kött, enligt studien.
Bacon och annat processat kött kan öka risken för cancer mer än vanligt rött kött, enligt studien.

Processat kött som korv och bacon kan öka risken för cancer mer än vanligt rött kött, enligt en ny brittisk studie. Resultatet liknar det som tidigare forskning visat, men saknar ett orsakssamband som helt kan bevisa att det är så.

En liten mängd rött eller processat kött kan öka risken för kolorektal cancer, enligt en ny studie från Oxford Academic.

Forskningen är en så kallad epidemiologiskt studie där deltagarna, totalt 475 581 personer, själva rapporterat in hur mycket de åt.

LÄS MER: Farligt att dricka mycket mjölk? Det här säger forskningen om mejeriprodukter

För personer som rapporterat att de åt 76 gram rött eller processat kött per dag ökade risken för att utveckla cancer jämfört med personer som åt 21 gram per dag.

Studien visade också att risken ökade ännu mer för personer som åt mer processat kött, som bacon och korv. För varje 25 gram processat kött, ungefär en skiva bacon, en person åt per dag ökade risken för cancer med ytterligare, enligt studien.

WHO: Finns ett tillräckligt samband

Studien är en i raden av epidemiologiska studier som kopplar samman processat kött med en ökad risk för kolorektal cancer. Sedan 2015 listar också världshälsoorganisationen WHO processat kött som cancerframkallande. På den listan kvalar rött kött inte in.

Den nya studien kan likt de tidigare på ämnet inte slå fast ett orsakssamband. Forskarna kan med andra ord inte bevisa att det är just det processade köttet som gett vissa av deltagarna kolorektal cancer. Sjukdomen kan teoretiskt ha orsakats av något annat.

Går inte att jämföra med rökning

Studieförfattarna och WHO är dock av uppfattningen att den stora mängden epidemiologiska studier, som pekar åt samma håll, visar på ett tillräckligt stort samband för att klassa processat kött som cancerframkallande.

LÄS MER: Stå eller sitta på jobbet? Så här säger forskningen om effekterna

– Vårt resultat tyder starkt på att människor som äter rött eller processat kött minst fyra gånger i veckan har en förhöjd risk för att utveckla cancer jämfört med de som bara äter sådant kött två gånger i veckan, säger Tim Key, professor i epidemiologi vid universitetet i Oxford och medförfattare till studien.

WHO skriver vidare att det inte går att jämföra risken att äta processat kött med andra ämnen som klassas som cancerframkallande. Rökning, som finns på samma lista, är exempelvis betydligt farligare.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Cancer