Studien från universitetet i Tel Aviv visar att vi inte är särskilt bra på att avgöra vilka våra vänner är.
Studien från universitetet i Tel Aviv visar att vi inte är särskilt bra på att avgöra vilka våra vänner är.

Vänskap är inte alltid ömsesidig. En studie från universitetet i Tel Aviv visar att endast hälften av de personer du räknar som dina vänner också ser dig som en vän.

Räkna alla dina vänner. Inte enbart de nära vännerna utan samtliga personer som du känner och räknar som vänner. Stryk sedan hälften av dem och du har den faktiska siffran.

Ja, vi är riktigt dåliga på att avgöra vilka våra faktiska vänner är visar en studie i tidskriften Plus one. Endast i hälften i av fallen är vänskap ömsesidig.

► LÄS MER: Baren har dålig mottagning – för att du ska umgås med dina vänner

Författarna till studien lät collegestudenter ranka ömsesidigheten i deras vänskapsrelationer. Studenterna fick ranka sin relation till de övriga deltagarna genom att sätta en siffra mellan noll och fem.

Noll betyder att de inte känner personen och fem att hen är en av deras bästa vänner. Studenterna fick också svara på hur de trodde att de andra deltagarna skulle ranka en själv. Det var 84 deltagarna i åldrarna 23 till 38. Enligt författarna till studien har tidigare större studier visat samma resultat. Endast hälften av våra vänner ser oss som vänner. Vänskapsbanden påverkar vår förmåga att påverka varandras beteenden. Ju bättre vi känner varandra desto större påverkan har vi på varandras beteenden. 

► LÄS MER: 6 sätt att få folk att göra som du vill

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om Hälsa