Dags att skära ner på fyspassen? Överdriven träning är skadligt i längden.
Dags att skära ner på fyspassen? Överdriven träning är skadligt i längden.

Ligg kvar på sofflocket! En ny studie visar att den som tränar mer än 7.5 timmar i veckan löper högre risk att få hjärtsjukdomar.

Nöter du mer på tv-soffan än på löpardojorna? Nu kan du sluta oroa dig. Forskare från Chicago har nyligen släppt en studie som visar att de som tränar mest löper 86 procent högre risk att bygga upp avlagringar i hjärtat – något som ökar risken för att dra på sig allvarliga hjärtsjukdomar som följd.

Det här gäller redan från 7,5 träningstimmar i veckan, något över en tiondel av alla svenskar kommer upp i, enligt en Sifoundersökning från 2016. Men av någon anledning gäller det bara för vita personer. Personer med mörkare hudfärg är inte alls i riskzonen, enligt studien.

Forskningsteamet tittade på 3175 deltagare i en långtgående studie. Deltagarna var definierade som ”vita” respektive ”svarta” och studien påbörjades redan 1985. Även utbildningsnivå dokumenterades under studien. I 25 år studerade man träningsvanorna hos de som från början var i 25-årsåldern.

Enligt forskarna beror hjärtproblemen främst på att deras kärl utsatts för stress vilket har orsakat avlagringar.

”Men den placken som byggs upp kan mycket väl vara av den stabila sorten, och det är lite mindre sannolikhet att just den orsakar en hjärtattack. Men det har inte utvärderats i den här studien”, säger Dr Jamal Rana, kardiolog, enligt tidningen New York Post.

LÄS MER: Nudlar kopplas till hjärtsjukdomar

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset