Dagens kvinnliga elitroddare svagare än stenålderns kvinnor, enligt studien.
Dagens kvinnliga elitroddare svagare än stenålderns kvinnor, enligt studien.

Kvinnor som levde under stenåldern hade starkare överarmar än vad dagens kvinnliga roddare har. Det visar en ny benstudie från brittiska Cambridge University.

För att lyckas inom sporten rodd måste du ha väldigt starka överarmar, eftersom det går ut på använda åror för att ta din båt framåt. Men kvinnor som levde på stenåldern, och som ägnade sig åt jordbruk, hade 16 procent starkare armben än dagens roddare.

Det visar en studie från Cambridge University, publicerad i Science Advances, och som SVT Nyheter också har rapporterat om.

Forskarna undersökte överarmsben och skenben på Centraleuropeiska kvinnor som levde under stenåldern, bronsåldern och järnåldern – en period på över 6 000 år av jordbruk.

LÄS MER: Nej, stenåldersmänniskan från Barum var inte en man

De kvinnliga deltagarna som lever nu är europeiska och bor i Storbritannien och idrottarna rekryterades från olika klubbar.

– Våra fynd bidrar till att lyfta fram den dolda historien om kvinnors arbete i förhistorien och deras stora bidrag under årtusenden av jordbruk. Det här arbetet var förmodligen mer intensivt jämfört med det som krävs av en kvinna som utövar rodd i vårt samhälle, säger Alison Macintosh, forskare inom arkeologi vid Cambridge University i Storbritannien, enligt SVT.

Forskaren tror att de förhistoriska kvinnorna hade flera olika arbetsuppgifter som byggde upp deras styrka. Plantera grödor, skörda och mala mjöl för hand, till exempel.

– Vi misstänkte redan att kvinnor utförde mycket manuellt arbete i de här jordbrukarsamhällena, och de levande kvinnorna hjälper oss att få en större förståelse för hur mycket de måste ha bidragit.

LÄS MER: Skelett avslöjar de gamla grekerna

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset