Konsekvenser av mer restriktiva lagar kring aborter leder till fler, samt osäkra aborter, visar studien.
Konsekvenser av mer restriktiva lagar kring aborter leder till fler, samt osäkra aborter, visar studien.

Antalet aborter har minskat de senaste 25 åren. Speciellt i länder som har gjort abort lagligt, enligt en ny studie från Guttmacher Institute.

Länder där abort är olagligt, eller som har väldigt restriktiva lagar, har också högst antal aborter i världen. Tillgång till preventivmedel, så som p-piller, hjälper också att minska antalet aborter, rapporterar NBC News.

LÄS MER: Efter aborten: ”Det känns som det är okej att göra en abort – men inte flera”

Varje år utförs 56 miljoner aborter i världen – nära 50 miljoner av dem i U-länder. Pakistan är landet med högst antal aborter, där siffran låg på 50 aborter per 1000 kvinnor. Schweiz är landet med lägst antal aborter där det bara är fem av 1000 kvinnor som utför en abort.

”Aborter utförs över hela världen, oavsett lagar, men är säkrast i de länder där abort har varit lagligt under en längre tid”, står det i rapporten.

LÄS MER: Argentinas ledare öppnar för legalisering av aborter

Konsekvenser av mer restriktiva lagar kring aborter leder till fler, samt osäkra aborter, visar studien. Ett argument för att inte utföra en abort brukar vara att det gör det svårare att bli gravid senare i livet. Något som inte stämmer.

”Att ha gått igenom en abort ökar inte risken för infertilitet eller andra komplikationer”, står det i rapporten.

LÄS MER: Mississippi kan få USA:s hårdaste abortlag

Antalet aborter i världen har minskat, troligen tack vare ökad kunskap och tillgång till preventivmedel, men flera länder tar till hårdare tag och får igenom mer restriktiva lagar kring aborter. Bland annat USA och länder runt om forna Sovjet.

– De flesta kvinnor som går igenom en abort gör det för att de inte planerade på att bli gravida från första början. Att kunna möta behovet av preventivmedel är viktigt för att kunna få ner antalet aborter, säger Susheela Singh, vice president för internationella studier vid Guttmacher Institute, i ett uttalande.

Kommentera denna artikel

Vad tycker du? Här har du möjlighet att kommentera denna artikel. Vi på Metro vill ha en öppen dialog där de som deltar respekterar varandras åsikter. Alltså förväntar vi oss att du håller en schysst ton. Du kan framföra dina åsikter på ett civiliserat sätt även om du inte håller med om andras. Vi tror på dig!

Här kan du läsa hela vår kommentarspolicy.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset
Mer om studie abort