Forskarna har följt tusentals ungdomar under flera år.
Forskarna har följt tusentals ungdomar under flera år.

Enligt en ny studie är unga gothare mer i riskzonen för att drabbas av depression än andra.

Ungdomar som identifierar sig till subkulturen goth löper en tre gånger så hög risk att drabbas av depression, enligt en ny studie, skriver The Guardian.

Men forskarna har inte kunnat slå fast om det beror på att redan deprimerade ungdomar söker sig till subkulturen eller om det är själva gothkulturen som påverkar dem.

– Vår studie visar inte att unga får depressioner av att vara gothare, utan snarare att unga gothare är mer i riskzonen för att utveckla den här typen av tecken, säger Lucy Bowes, forskaren som lett studien vid Oxfords universitet, till The Guardian.

►LÄS MER: Vanligt att goth-ungdomar skadar sig själva

Forskarna har intervjuat flera tusen tonåringar i Storbritannien över flera år. När de var 15 år fick drygt 5 300 av dem svara på frågan vilken subkultur de identifierade sig med. Tre år senare intervjuades nästan 4 000 av dem igen, skriver Medical Daily.

Av resultaten att döma, som publiceras i tidskriften Lancet psychiatry, löper gothare tre gånger större risk att drabbas av depression som till exempel gruppen ”sportare”, som också var ett av alternativen att identifiera sig som.

Nästa artikel inom Metro Music:
Zara Larsson kan få musikexportpriset